Sesam deschide cartea: „Aproape sigur”, de Lisa Graff [AUDIO]
Albie, protagonistul romanului „Aproape sigur”, scris de autoarea americană Lisa Graff, face o listă a lucrurilor pe care nu le știe, sau, cel puțin, pe care nu știe să le facă „aproape” deloc bine. Printre acestea se află: scrierea corectă, efectuarea scăderilor în minte, memorarea cuvintelor și a numerelor. Deși este elev în clasa a V-a, lui Albie pare să îi fie încă greu să deprindă lucruri pe care ceilalți copii de vârsta lui le fac cu ușurință. Atunci când trebuie să așeze cărțile de la bibliotecă înapoi la raft, repetă alfabetul în minte. Se încurcă de fiecare dată când trebuie să dea rest curierului. Și singurele cărți pe care reușește să le citească, pentru că le înțelege, sunt cele cu multe ilustrații și cu un grad redus de complexitate.
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 1 octombrie 2021, 10:10
La școală nu a obținut niciodată rezultate satisfăcătoare, ba chiar a fost exmatriculat de la școala privată la care a urmat clasele primare, din cauza nivelului intelectual considerat inacceptabil în raport cu standardele școlii. Părinții l-au mutat la o școală publică, unde speră să se acomodeze mai ușor și să reușească să facă lucrurile bine, nu doar „aproape” bine. În plus, au angajat o „bonă” care să-l ajute la teme și să-i ofere susținere pentru a persevera, a se integra în mediul școlar și a se autodepăși.
Scenariul pare previzibil până acum, însă, așa cum veți descoperi, profilul lui Albie se conturează în nuanțe bogate. Albie e pe jumătate coreean, pe jumătate elvețian, prenumele său fiind prescurtarea lui Albin, și nu a lui Albert, prenume asociat adesea cu marele Einstein. Or, Albie vorbește engleza și nu e nici pe departe un geniu. Cel mai mult și mai mult îi plac gogoșile și ursuleții gumați. La noua școală se împrietenește cu Betsy, o fată scundă, timidă și bâlbâită, pe care copiii o evită și o tachinează. Albie e la rândul său ținta tachinărilor și a cuvintelor umilitoare, de care se simte împovărat. Noroc cu bona, Calista, care îl ajută să se perceapă într-o nouă lumină.
Tânără studentă la Arte, proaspăt sosită în New York, Calista e raza de soare de care avea nevoie lumea lui Albie. Creativă, empatică și senină, dispusă să se joace, dar și să poarte discuții profunde, ea îi va fi alături în momentele de cumpănă, ghidându‑l în descoperirea sinelui său prețios, a faptului că valoarea cuiva nu constă în a fi inteligent, talentat, de succes, popular sau „cool”, ci în frumusețea unică a personalității și a calităților sufletești. Într-o lume a supereroilor, Albie crede că singura lui superputere ar fi aceea că adoră gogoșile. Dar Calista e convinsă că Albie are o superputere adevărată: aceea de a fi bun, blând și iubitor.
De la profesorul cel prietenos și glumeț de la cercul de matematică, Albie învăță un truc psihologic pentru a nu se mai lăsa doborât de cuvintele jignitoare care i se adresează. Și astfel, înainte să își dea seama, Albie va putea realiza o nouă listă, de data aceasta cu toate lucrurile pe care le știe.
Citind povestea lui Albie, îl veți simți ca pe un prieten pe care v-ar plăcea să îl aveți, descoperind totodată că a fi „erou” înseamnă mai mult decât ne-au transmis legendele și miturile: înseamnă a fi tu însuți, a-ți cunoaște slăbiciunile și totuși a fi capabil să dăruiești. Cartea vă așteaptă „aproape sigur” în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, atât la sediul central, cât și la filialele de cartier!
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.