Ziua Internațională a Zâmbetului
Pentru prima dată, această zi a fost sărbătorită în anul 1999 şi de atunci tradiţia a fost respectată cu stricteţe, deoarece fiecare dintre noi este conştient de faptul că zâmbetul face omul mai frumos! De aceea, în această zi trebuie să ne gîndim cu drag la cei pe care îi iubim şi să ne gândim doar la lucrurile frumoase din viaţa noastră, pentru a purta de-a lungul zilei un zâmbet cald şi luminos.
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2021, 11:38
Toată lumea foloseşte faţa zâmbitoare „smiley face”, care a devenit cel mai cunoscut simbol al veseliei şi bunăvoinţei în lume, însă puţini sunt cei care ştiu cine a creat-o. Este vorba despre Harvey Ball, care a sugerat şi existenţa unei zile în care să sărbătorim zâmbetul.
Deşi pentru mulţi, zâmbetul este un simbol al plăcerii, sociabilităţii, fericirii sau amuzamentului, totuşi nu orice fel de zâmbet ar trebui să fie astfel interpretat. De pildă, neurologul francez Guillaume Duchenne (1806-1875) a descoperit că zâmbetul autentic angajează atât muşchii aflaţi în zona gurii, cât şi pe cei din zona ochilor. Zâmbetul doar ”din buze” este, aşadar, doar un surâs prefăcut, ce poate semnaliza în cel mai bun caz politeţe sau intenţii nu tocmai prietenoase.
Cercetarea lui Duchenne avea să fie confirmată de psihiatrii celebri precum Hervey Cleckley sau Robert Hare, care au delimitat concret zâmbetul sincer de cel ”superficial”, arătând că acesta din urmă este deseori folosit de persoanele obişnuite să-i manipuleze pe cei din jur.
În sens antropologic, semnificaţia zâmbetului în diferite culturi poate fi extrem de diferită, dacă nu chiar antitetică. Charles Tudwell susţine că în anumite societăţi, zâmbetul excesiv este văzut ca un semn de superficialitate, pe când în altele, zâmbetul semnifică în primul rând jenă, confuzie sau chiar neîmplinire sentimentală, potrivit www.andrews.edu. Există la nivel internaţional anumite culturi în care zâmbetele sunt adresate doar prietenilor apropiaţi şi membrilor familiei, iar atunci când sunt adresate străinilor sunt privite de către aceştia cu nelinişte sau chiar suspiciune.
Dintr-un studiu efectuat de Universităţile din Ulster şi Swansea şi publicat în luna mai 2020 în revista Psychology of Sport and Exercise a reieşit că alergătorii care zâmbesc în timpul curselor consumă mai puţin oxigen, au un ritm mai economic şi au un nivel mai scăzut de efort.
Kenyanul Eliud Kipchoge, deţinătorul recordului mondial la maraton, care anul trecut la Viena a reuşit un timp mai mic de 2 ore, performanţă care nu a fost însă omologată, aleargă mereu cu un zâmbet larg pe faţa sa. El explică că zâmbeşte pentru a se relaxa şi pentru a învinge durerea.
Învăţaţi să lăsaţi pe chipul vostru să înflorească un zâmbet, este darul pe care-l oferiţi aproapelui, este darul pe care-l oferiţi întregului Univers! (Octavian Paler)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.