Incluziune prin șah. Program pentru copiii din medii vulnerabile [AUDIO]
Proiectul EduȘah, sau șahul – mijloc de incluziune prin sport, a pornit de la constatarea că există o discrepanță semnificativă între oportunitățile de dezvoltare ale copiilor din medii vulnerabile și cele ale altor copii. Pe lângă problemele generate de lipsurile materiale, acești copii se confruntă cu absența sprijinului de care au nevoie pentru a-și descoperi punctele forte, și a ajunge să înțeleagă că stă în puterea lor să-și construiască un viitor mai bun. Ei au nevoie să fie stimulați, iar dacă metodele folosite sunt atractive și interactive, succesul este garantat, spune Cristina Bala, directoarea Asociației STEA.
Articol editat de , 4 octombrie 2021, 13:41
Având la bază capitalizarea experienței dobândite de Asociația STEA printr-un proiect anterior, care a pus bazele unui program de dezvoltare a abilităților de viață ale copiilor prin șah, proiectul EduȘah propune o nouă abordare. Timp de 6 luni, prin punerea în comun a abilităților profesioniștilor din domeniul social cu cel al antrenorilor de șah din cadrul celor două ONG-uri din România, va fi asigurată construirea și testarea a unei metodologii de incluziune prin șah.
Proiectul se va derula până în luna martie, anul viitor, iar cei 60 de copii din județele Satu Mare, Vaslui și Iași vor participa nu doar la antrenamentele săptămânale de șah, combinate cu activități de dezvoltare personală folosind metode de educație nonformală, ci și la alte activități.
Cristina Bala spune că experiența proiectelor anterioare cu tematică asemănătoare, a demonstrat că șahul s-a dovedit a fi unul dintre mijloacele cele mai valoroase prin care s-a reușit stimularea potențialului pe care il au copiii din medii defavorizate. De ce? Pentru că pe măsură ce încep să câștige partide de șah, copiii devin motivați să progreseze, iar interesul lor pentru activitățile propuse și pentru școală crește semnificativ. La finalul proiectului, metodologia construită va fi împărtășită cu factorii interesați din domeniul social și sport pentru a putea fi aplicată și la nivelul alor regiuni.
Stela Tudor/Foto: Asociația STEA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.