Infectare versus vaccinare: încotro se îndreaptă situația epidemiologică, la Cluj-Napoca?
După o perioadă de creștere ușoară pe care o vom mai avea în această săptămână, la Cluj-Napoca ne îndreptăm spre o fază de platou. (Emil Boc)
Primarul Emil Boc anunță că, în urma discuțiilor avute cu specialiștii, previziunile sunt că numărul cazurilor noi de Coronavirus se va stabiliza și municipiul va intra într-o fază de platou. El arată că deja a fost constatată o mică scădere a îmbolnăvirilor. Dacă la mijlocul săptămânii trecute s-a înregistrat un vârf de 515 noi cazuri într-o singură zi, ulterior acest număr a scăzut constant și nu a mai fost depășit pragul de 500.
Primarul Emil Boc apreciază că spre sfârșitul săptămânii viitoare va fi stabilizată rata îmbolnăvirilor, după care specialiștii se așteaptă la o scădere a cazurilor.
Ce ne spun și experții este că la Cluj rata infectarilor cu Covid-19 nu este la fel de accelerată, așa cum este în alte orașe și încet, dar sigur, ne vom îndrepta spre o fază de platou. Nu încă, ne mai așteaptă, hai să spunem, zece zile complicate, după care, sperăm, faza de platou și de descreștere. (Emil Boc)
În prezent, la Cluj-Napoca rata infectărilor cu virusul SARS-Cov2 este de 8,16 la mie, procent asemănător cu cel înregistrat la începutul lunii aprilie. Vârful absolut comunicat în municipiu a fost în 18 noiembrie 2020, când era anunțată o rată de 9,67 la mie.
Autoritățile speră însă că acel vârf nu va mai fi atins, mai ales că a început să crească și numărul persoanelor care au ales să se vaccineze.
Și pe fondul restricțiilor impuse persoanelor neimunizate, subprefectul Irina Munteanu arată că în ultima săptămână numărul persoanelor care s-au prezentat la centrele de vaccinare pentru a-și face prima doză s-a triplat față de prima jumătate a lunii septembrie:
În urmă cu aproximativ trei săptămâni a început să scadă mult adresabilitatea la vaccin, ajungând la o medie de 300 de doze pe zi. Lucrurile s-au schimbat începând cu săptămâna trecută și ajungem din nou la 1000 de noi vaccinați pe zi, constatându-se, într-adevăr, o creștere față de perioadele anterioare. (Irina Munteanu)
Tocmai pentru a exista suficiente puncte unde oamenii să se poată vaccina, în municipiu nu a fost închis niciun centru și, asigură primarul Emil Boc, ele vor fi funcționale și în viitor:
La Cluj-Napoca avem o rată bună de vaccinare, de 53,88 la sută din totalul persoanelor peste 12 ani, procent populație vaccinată cu cel puțin o doză. Cu siguranță asta ne clasează pe primul loc în România. Dacă vom adăuga aici persoanele care au trecut prin boală, ne apropiem de 60 la sută imunizați. Chiar dacă nu suntem la nivelul Danemarcei, care a depășit 95 la sută procent de vaccinare, ne apropiem de media europeană, ceea ce demonstrează încă o dată dimensiunea și vocația europeană a acestui oraș. Totuși, nu este suficient acest procent de 53 la sută. De aceea, îndemnul meu este să ne vaccinăm. (Emil Boc)
Mihai Miclăuș
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 octombrie 2021, 12:50 / actualizat: 7 octombrie 2021, 13:57