Clujenii își pot alege, prin vot, proiectele preferate
Toți clujenii care au împlinit 18 ani își pot exprima opțiunile pentru proiectele preferate declarate eligibile de comisia tehnică. (Ovidiu Cîmpean)
Șeful Direcției de Dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, coordonează procesul de bugetare participativă, prin care locuitorii municipiului propun diferite proiecte care sunt apoi realizate din bugetul local.
Sugestiile clujenilor trebuie să se refere la zone aflate în proprietate publică, să se încadreze într-un buget de 150.000 de euro și să fie de interes general. Ovidiu Cîmpean a explicat că o comisie a primăriei a analizat fiecare proiect și doar cele eligibile au intrat în faza finală de vot:
Au fost depuse 103 proiecte și au fost selectate pentru a intra în procedura de vot 20 de proiecte, pe diferite domenii cum ar fi infrastructură educațională și culturală, amenajare spații publice, zone pietonale și așa mai departe. (Ovidiu Cîmpean)
În acest an sunt cinci domenii pentru care au fost depuse proiecte: alei și zone pietonale, mobilitate și siguranța circulației, spații verzi și locuri de joacă, amenajare zone publice și infrastructură educațională și culturală.
Ovidiu Cîmpean arată că, în general, clujenii doresc extinderea pistelor pentru bicicliști, amenajarea unor parcuri sau a cursurilor de apă din municipiu:
Sunt proiecte de tipul amenajarea unor piste și alei pietonale pe cursurile de apă din oraș, cum ar fi pârâul Calvaria, pârâul Gârbău, proiecte cuprinse și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, dar și propuneri de amenajare a unor acoperișuri verzi sau de amenajare a unor parcuri din cartiere. (Ovidiu Cîmpean)
Construirea unui minipoligon în care copiii să învețe regulile de circulație, crearea unei zone comunitare cu foișoare, amfiteatru și o fântână arteziană în Parcul Detunata sau modernizarea parcului Iuliu Prodan se regăsesc printre proiectele care pot fi votate în acest an.
Ovidiu Cîmpean arată că locuitorii Clujului pot alege câte un proiect preferat din fiecare domeniu, iar în decembrie, de Moș Nicolae, vor fi anunțate și propunerile care, de anul viitor, vor primi bani din bugetul local ca să fie realizate:
Clujenii pot intra pe site-ul bugetareparticipativa.ro și până în dată de 28 noiembrie pot vota câte un proiect din fiecare categorie. În perioada 29 noiembrie – 5 decembrie urmează să se valideze votul final iar în 6 decembrie vom anunța rezultatele acestei ediții, a patra, a procesului de bugetare participativă. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 6 octombrie 2021, 10:13 / actualizat: 7 octombrie 2021, 10:07