Radio Cluj…la modă: Eco Revolution, mai mult decât o etichetă (II)
Foto: Daria Langa
Bine v-am găsit dragi cititori! Ne continuăm astăzi povestea despre evenimentul care a avut loc în data de 1 octombrie – prezentarea de modă inedită în peisajul modei românești realizată integral din piese vestimentare destinate containerelor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
7 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 7 octombrie 2021, 7:50
Bine v-am găsit dragi cititori! Ne continuăm astăzi povestea despre evenimentul care a avut loc în data de 1 octombrie – prezentarea de modă inedită în peisajul modei românești realizată integral din piese vestimentare destinate containerelor.
Una dintre problemele cu care se confruntă distribuitorii de îmbrăcăminte second-hand este aceea a unor resurse consistente, care, datorită faptului că nu se mai înscriu, defel, în nici o linie a modei, nu pot fi adaptate și înglobate firesc în cadrul unor look-uri actuale, și sunt pe cale să se piardă, sunt sunt trimise în țările din lumea a treia, sau în cel mai rău caz sunt aruncate.
De ce nu ar trebui să ne descotorosim de hainele vechi, demodate, cu defecte care nu mai trebuie nimănui? Pentru simplul fapt că ele reprezintă o resursă pentru crearea a ceva nou. Adesea, cum spuneam și data trecută materialele și culorile sunt de excepție.
Având ocazia de-a fi eu tocmai designerul însărcinat să se ocupe cu această colecție numită Upycled mi-au trecut prin mână și sub ochi nenumărate piese de calitate superioară pe care m-am străduit să le recompun în propuneri actuale. Stofe cașa sau cașmir, plăcute și moi, în culori vii ca roșu sau violet, dar și neutre, un întreg paradis tactil și vizual s-a desfășurat în forma concretă unor piese pe care azi nu le mai vrea nimeni.
Această prezentare necesită JavaScript.
Nu mai vorbesc despre pielea antilopă – sau de cea napa, declinate în culori fine, pastelate sau apropiate de cele naturale. Tocmai pentru că astăzi, cu greu se mai găsesc astfel de materialități, irosirea lor trebuie stopată.
Pentru că o lună de zile s-a lucrat intens la acest proiect, mintea s-a formatat complet pe ideea de salvare a unor haine, chiar și din dulapul personal și de recompunere viitoare a lor în ținute actuale.
Preocuparea pentru refolosirea unor obiecte de vestimentație netrebuincioase altora s-a intensificat anul trecut, pe vremea închiderii în casă, când căutam resurse și idei pentru a lucra fără a intra în contact direct cu clienții.
Atunci a apărut ideea refolosirii a nenumărate perechi de jeans și reconvertirea lor în niște fuste din spectrul pret-a-couture realizate din bucăți așezate pe degradeuri de albastru.
Moda circulară este moda viitorului, oricât de greu ne-ar fi să credem.
Este varianta optimă pentru a beneficia de resurse, a înlătura risipa și a proteja responsabil ecosistemul.
Crearea unor obiceiuri, reflexe – dintre care primul este acela al decantării unei nevoi reale de achiziționare este, cum spun englezii – un must have pentru fiecare dintre noi.
Această prezentare necesită JavaScript.
Colecția Upcycled, din care puteți vedea câteva imagini, a fost primită foarte bine de publicul participant la eveniment, desigur și datorită modelelor înzestrate cu frumusețe și tinerețe.
Infuzia de culoare și de altceva, de care peisajul străzii autumnal sau hibernal are reală nevoie, a binedispus lumea și doritorii care au licitat piesele, iar banii au fost donați asociației CERT responsabilă cu campanii de împăduriri și ecologizare.
Evenimentul s-a desfășurat pe acordurile aparte ale muzicii de jazz asigurate de Edina Quartet sau Edina and Friends, care au asigurat ambientul muzical perfect asortat prezentării de modă – o atmosferă selectă, într-o după- masă caldă de toamnă, alături de oameni care văd dincolo de interesul personal, încercând să contureze prin propria strădanie și implicare imaginea unui viitor verde.
Chiar dacă pare nesemnficativ efortul fiecăruia dintre noi, pot să dau asigurări că nu este – nu aruncați hainele, găsiți formule de donare a lor- sau după caz, apelați la cineva priceput să vi le reconstruiască în ceva purtabil.
Să ne revedem cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Foto: Daria Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.