Sesam deschide cartea: De veghe în lanul de secară [AUDIO]
M-a emoționat romanul scris de americanul J.D. Salinger și publicat pentru prima dată în anul 1951.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 8 octombrie 2021, 8:04
Este povestea lui Holden Caulfield, un adolescent de 16 ani care-și găsește cu greu locul în lume. Deși provine dintr-o familie înstărită și are părinți iubitori și înțelegători, Holden nu reușește să se integreze și este exmatriculat deja de 4 licee.
Cartea prezintă două zile din viața lui Holden, care află chiar înaintea vacanței de Crăciun că a picat aproape toate examenele și trebuie să părăsească și școala Pencey. Pentru că nu vrea încă să le dea părinților vestea cea rea, pleacă de la internat, se cazează într-un hotel din New York și colindă fără țintă străzile orașului aflat în prag de sărbători, indiferent și rece.
Holden are un frate mai mare, autor de succes la Hollywood, și o soră mai mică, pe care o iubește nespus. Un al treilea frate, și el mai mic, a murit din cauza unei boli necruțătoare. Iar Holden este copleșit de durere și nu reușește să treacă peste acest cumplit eveniment.
De altfel, totul i se pare greu lui Holden: să aibă relații de prietenie cu colegii de școală, să comunice cu profesorii și cu părinții, să-și îndeplinească îndatoririle de elev, să spună ce simte și ce și-ar dori.
Este în criză adolescentul nostru, este furios, se revoltă împotriva lumii pline de falsitate și minciună. Caută un loc în care să se simtă confortabil, plin de lumină și adevăr însă pe măsură ce trece timpul își dă seama că acel loc nu există. Sau poate că a existat cândva, la vârsta inocentă a copilăriei. Totul este metaforă în ”De veghe în lanul de secară”, pornind de la titlu și terminând cu numele personajului principal.
Titlul este o trimitere la un vers din creația poetului Robert Burns. Holden se visează păzind câmpul de secară prin care aleargă mulți copii, la capătul căreia e o prăpastie. El se imaginează ca un fel de paznic al copiilor pe care să nu-i lase să alunece spre maturitate.
Este o metaforă întreaga carte, a spaimei că în locul copilăriei vine maturitatea care aduce doar suferință, minciună și urâțenie. Poate că Holden și creatorul său, Salinger, exagerează ușor, însă reflectă foarte bine zbuciumul adolescenței cu toate nesiguranțele ei. Holden este un amestec foarte realist de sensibilitate, cutezanță, impertinență, aroganță și emotivitate, iar tot acest cocktail ne face pe toți să ne regăsim în el cu multă ușurință.
Imediat după publicare cartea nu s-a bucurat de foarte mare succes, fapt ce l-a determinat pe Salinger să se izoleze complet și să refuze ecranizarea sau dramatizarea romanului său.
În prezent însă, ”De veghe în lanul de secară” este considerată una dintre cărțile cu cea mai mare influență din secolul XX, asta în ciuda faptului că a fost interzisă de nenumărate ori din cauza limbajului pe alocuri destul de direct și a conținutului cu trimiteri sexuale foarte explicite.
Vă invit să citiți cartea și să fiți atenți la toate nuanțele și simbolurile, la toate metaforele ascunse ale textului pe care îl consider o capodoperă.
Cartea a apărut în limba română la editura Polirom într-o traducere foarte bună semnată de Cristian Ionescu.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.