Festival Coral „Francisc Hubic”
Ediția din acest an a festivalului este dedicată memoriei compozitorului Sigismund Toduță, de la a cărui dispariție se împlinesc 30 de ani.
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2021, 17:08
Cu acest prilej, în ziua de 14 octombrie, de la ora 10, Episcopia Greco-Catolică va organiza o conferință online. Pe tema „Sigismund Toduță – omagiu la 30 de ani de la trecerea în eternitate” vor vorbi profesorii Constanța Cristescu și Mihai Ghircoiaș. Totodată, vor fi lansate două caiete cu partituri. „Editarea completă a operei lui Francisc Hubic este un obiectiv asumat al festivalului. În acest an, au văzut lumina tiparului volumele «Francisc Hubic – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor mixt» și «Sigismund Toduță – Liturghia I a Sfântului Ioan Gură de Aur În stilul melodiilor bisericești din Blaj», ediții îngrijite de profesorul Radu Mureșan”, a arătat Rodica Indig, consilier cultural în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, a Filarmonicii de Stat, a Primăriei și a Visit Oradea, Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene va găzdui joi, 14 octombrie 2021, de la ora 19.00, un regal de muzică corală. Orchestra Filarmonicii de Stat va fi condusă de maestrul Romeo Râmbu. Soliștii concertului vor fi soprana Oana Trîmbițas, altista Iulia Merca, tenorul Cristian Mogoșan. În programul Corului și Orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea sunt cuprinse: Liturghia Sfantului Ioan Gură de Aur pentru cor și orchestră de Francisc Hubic și Miorița, Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră.
Contribuție deosebită
Francisc Hubic (1883-1947) a fost compozitor, dirijor, preot greco-catolic și a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea muzicii corale românești, motiv pentru care festivalul îi poartă numele. Dincolo de activitatea sa de compozitor, Francisc Hubic a fost dirijor al corului „Unirea” al Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicoale” din Oradea și, în această calitate, de dirijor și compozitor, a introdus Liturghia interpretată de cor și orchestră în biserici. A fost o activitate de pionierat și o mare contribuție la viața culturală a orașului.
„De-a lungul timpului, în festival, au evoluat formații corale locale și naționale. În 2019, la cea de a X-a ediție, cu prilejul Centenarului orădean, a fost invitat Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin și de atunci, Cuvine-se cu adevărat de Francisc Hubic, face parte din repertoriul lor.
Festivalul coral Francisc Hubic este marcă înregistrată”, a mai precizat Indig.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.