Proiecte pentru dezvoltarea turistică a județului Bihor [AUDIO]
Despre ce proiecte este vorba, aflăm de la vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan.
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2021, 11:39
În Peştera falsificatorilor există şi azi o instalaţie artizanală folosită de cei care falsificau elementele de identitate din metal şi de producţie ale unor utilaje, cum ar fi maşini de cusut, maşini agricole etc. Acum, recent, în Peştera Topliţa, aflată la o sută de metri distanţă, s-au descoperit podoabe din aur vechi de 6 -7.000 de ani.
Dezvoltarea turistică este un concept consistent la noi. Avem în lucru o mulţime de proiecte. Deja am dat drumul la studii de fezabilitate, inclusiv pentru campinguri. Am luat legătura cu o firmă pentru ridicările topografice. Am discutat cu cei de la ABA Crişuri şi ne-au indicat nişte specialişti în decolmatarea lacurilor, a mai precizat Mircea Mălan.
Vicepreşedintele Consiliului Județean Bihor a efectuat mai multe vizite de lucru în teren pentru a identifica obiectivele turistice care pot fi protejate şi puse în valoare prin proiecte realizate în colaborare cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
Primul obiectiv a fost Peştera Câmpenească, spectaculoasă prin căderea de apă de la intrare, de 42 de metri, care se formează când plouă, dar neamenajată. Iar pe valea care intră în peşteră am dori să montăm sisteme de colectare a deşeurilor, pentru că apa, după ce străbate o distanţă de doi kilometri prin peşteră, iese la lumina zilei foarte aproape de oraşul Vaşcău, formând un izbuc puternic. Am dori să amenajăm şi drumul dintre localitatea Câmp-Moţi, ce aparţine de Vaşcău, până la Dezna, în judeţul Arad, pentru a face o legătură mai rapidă pe relaţia Arad-Timiş. Vrem să găsim o variantă de finanţare pentru acest drum, a menţionat Mălan.
Un alt proiect anunțat de Mălan în zona Vaşcău este înfiinţarea unei piste cicloturistice.
Viitorul traseul tematic ar cuprinde un lanţ de cuptoare unde se făcea pe vremuri var, aşa numitele vărării, unele active şi în prezent, împreună cu mai multe cuptoare pentru topit minereul de fier ce se află pe drumul către Dezna.
Consiliul Judeţean Bihor a adoptat mai multe protocoale de colaborare cu ANANP, pentru realizarea de proiecte comune, cu fonduri europene. Unul dintre protocoale are în vedere Platoul Vaşcău.
Consiliul Judeţean Bihor va avea rolul de a elabora cererile de finanţare şi studiile de fezabilitate, de împădurire, de reconstrucţie a pajiştilor pentru ariile naturale protejate. ANANP, liderul de parteneriat, va asigura suportul tehnic şi logistic necesar pentru elaborarea cererilor de finanţare şi le va depune la Ministerul Fondurilor Europene.
Crina Dobocan
Foto: CJ Bihor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.