Incluziv: Ghid de angajare pentru persoanele cu sindrom Down
Gabi Mihaela Comănescu: Ghidul se adresează celor 3 categorii: tinerilor cu sindrom Down, părinţilor lor şi posibililor angajatori. Acesta se poate consulta aici:
Articol editat de cristina.rusu, 12 octombrie 2021, 13:23
Gabi Mihaela Comănescu: Pe tineri încercăm să-i învăţăm cum să-şi caute un loc de muncă, cum să comunice cu posibilii angajatori, cum să se prezinte la interviu, cum să se integreze la noul loc de muncă. Apoi părinţii sunt un factor foarte important, pentru că îi îndrumă în tot ce fac, inclusiv în căutarea şi păstrarea unui job: sunt aspecte referitoare la drepturile persoanelor cu sindrom Down, secţiunile din ghid adresate lor la acestea se referă. Iar pentru angajatori, am încercat să răspundem la toate întrebările pe care ne-am imaginat că şi le pot pune: cu aspecte practice, concrete, inclusiv legate de medicina muncii. Pe site sunt şi profiluri ale tinerilor cu sindrom Down din mai multe oraşe ale ţării, care îşi caută un loc de muncă.
Andrea Nagy: Despre ce joburi vorbim?
Gabi Mihaela Comănescu: Joburi simple, care să nu necesite foarte multă calificare şi în care ei să poată fi la început supravegheaţi. O persoană cu sindrom Down poate să fie asistent la recepţie sau la secretariatul unei instituţii; poate să fie lucrător comercial, ajutor de bucătar sau de grădinar, ambalator, sortator, agent de curăţenie. Mulţi dintre ei ne povestesc că ajută în casă la curăţenie sau la bucătărie, la prepararea mâncării.Angajatorilor le vorbim de locul de muncă potrivit: e nevoie să fie găsit potenţialul unei astfel de persoane, apoi identificat locul de muncă într-o companie; adică să iei fişa de post şi, din multitudinea de responsabilităţi care sunt de regulă acolo, să le decupezi pe acelea pe care persoana cu sindrom Down le poate învăţa, pe care se poate concentra. Dacă locul de muncă e potrivit, angajaţii cu dizabilităţi sunt statornici, perseverenţi, dornici de apreciere.
Ghidul a fost elaborat în cadrul unui program Special Olympics, sub motto-ul „Angajaţi, nu asistaţi”; dar căruia pandemia i-a cam pus beţe în roate:
Gabi Mihaela Comănescu: Am lucrat în cadrul proiectului cu 125 de tineri, pe care i-am pregătit pentru angajare. Dintre aceştia 5 s-au angajat. Pandemia a complicat destul de mult proiectul, deoarece nu ne-a mai permis să ne vedem faţă în faţă cu oamenii; ori noi exact asta ne propuseserăm, să aducem împreună, în cadru informal, tinerii cu sindrom Down, pe părinţii lor şi pe angajatori, dar am fost nevoiţi să facem aceste activităţi online.
O conferinţă naţională cu rezultatele proiectului va avea loc în 20 octombrie 2021, între orele 10.00-12.00. Evenimentul se va transmite live pe pagina Special Olympics România.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.