Principala arteră fluvială pariziană transportă între 100 și 200 de tone de deșeuri de plastic în mare în fiecare an, relatează cotidianul spaniol „El País”. Prin urmare, capitala Franței încearcă să curețe Sena, cu scopul de a permite înotul în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.
Articol editat de cristina.rusu,
12 octombrie 2021, 16:42
Principala arteră fluvială pariziană transportă între 100 și 200 de tone de deșeuri de plastic în mare în fiecare an, relatează cotidianul spaniol „El País”. Prin urmare, capitala Franței încearcă să curețe Sena, cu scopul de a permite înotul în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.
Sub podul Mirabeau curge Sena și cutii, sticle, ambalaje din plastic. La fel ca majoritatea orașelor mari, Parisul trebuie să-și gestioneze deșeurile. De asemenea, capitala Franței „a luat atitudine împotriva plasticului”, asigură „El País” într-un reportaj, însoțit de videoclipuri, realizat pe docurile din capitala Franței.
Municipalitatea pariziană a d-nei Anne Hidalgo, candidată la alegerile prezidențiale de anul viitor, foarte activă în lupta împotriva schimbărilor climatice, prevede ca până în 2024 să nu mai existe urme de plastic de unică folosinţă (pahare, tacâmuri, tampoane etc.) în capitală, detaliază cotidianul spaniol de centru-stânga, lucru care ar împiedica găsirea unor astfel de deșeuri în apele fluviului.
Miza este mare, deoarece Parisul va găzdui Jocurile Olimpice în 2024 și dorește să organizeze competiții nautice pe fluviu, continuă „El País”.
Acest obiectiv răspunde, de asemenea, unei directive aprobate în iunie 2019 de Uniunea Europeană împotriva materialelor plastice de unică folosință pe care guvernul Emmanuel Macron a activat-o la începutul lunii iulie.
Potrivit unui studiu universitar francez efectuat în 2019, numit Estimarea fluxurilor de deșeuri macro [deșeuri de origine umană] în bazinul Senei, între 2.200 și 5.900 de tone de materiale plastice ajung în fiecare an pe malurile Senei, de-a lungul celor 780 de kilometri ai fluviului.
Estimăm că, cantitatea de macroplastice care ajunge la mare din Sena reprezintă între 100 și 200 de tone pe an, adaugă Romain Tramoy, unul dintre autorii studiului, pe site-ul ziarului „El País”.
Ce alte soluții poate găsi Parisul pentru a curăța râul? Cotidianul spaniol menționează diferitele bariere de salubrizare artificială înființate în oraș, dar să credem că se poate colecta totul cu astfel de dispozitive este iluzoriu, regretă Romain Tramoy.
O altă cale menționată: promovarea sistemelor de vânzare și depozitare în vrac, dar și investiții în alte materiale decât derivatele din plastic și impozitarea produselor poluante.
Calitatea apelor Senei s-a îmbunătățit, se entuziasmează „El País”, dar oricine îndrăznește să se scalde acolo este pasibil de o amendă de 38 de euro.
……………………………………………………………………………………………………..
Franţa renunţă aproape complet la ambalajele din plastic pentru alimente şi legume, începând din 2022
Franţa extinde războiul împotriva plasticului. Începând de la începutul anului 2022, retailerii vor fi nevoiţi să găsească modalităţi alternative de ambalare pentru cea mai mare parte a alimentelor şi a legumelor.
Totodată, se va renunţa la pungile din plastic ce acoperă revistele, precum şi la jucăriile de plastic oferite de reţelele fast-food. Ministerul Mediului a anunţat că în Franţa se utilizează o cantitate excesivă de plastic de unică folosinţă şi estimează că noua interdicţie va reduce cu aproape un miliard cantitatea de ambalaje inutile.