Cele mai mirositoare mâncăruri din lume
1. Durian
Articol editat de cristina.rusu, 13 octombrie 2021, 18:00
Mirosul a fost descris ca o combinaţie de brânză, sos de ceapă şi alte elemente nepotrivite de naturalistul Alfred Russel în secolul 19. Alţii spun că miroase pur şi simplu a putreziciune. Gustul în schimb se spune că e foarte bun, în Asia fructul fiind folosit în sosuri, deserturi sau smoothie-uri.
2. Surströmming
E o mâncare tradiţională suedeză bazată pe hering fermentat. Cutiile se recomandă să fie deschise în aer liber, dar conţinutul să fie consumat în casă, pentru că atrage instant muştele. Suedezii înşişi descriu mirosul ca fiind înţepător, de peşte putrezit.
3. Vieux Boulogne
Cercetători britanici au studiat în 2004 – cu un nas electronic – cele mai mirositoare brânzeturi din lume, ajungând la concluzia că Vieux Boulogne le întrece pe toate. Gustul se spune că e deosebit de fin, dacă degustătorul poate să treacă peste parfumul de bălegar.
4. Tofu mirositor
Este fermentat într-un sos de peşte şi legume, rezultatul fiind un miros ca de încălţăminte sport neaerisită. Varianta aceasta de tofu e foarte populară în China, fiind servită pane la fast fooduri.
5. Lutefisk
Ne întoarcem în ţările scandinave, de această dată în Norvegia, pentru o porţie de lutefisk: adică peşte ţinut zile întregi într-o soluţie alcalină, apoi fiert până devine de consistenţa răciturilor. La impresia făcută de mirosul atroce adaugă un grad şi textura deloc îmbietoare.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.