Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003 începeam ultimul an de facultate și tot atunci a fost ultima dată când mi-am reglat toată activitatea și viața în funcție de acest calendar. Perioada asta lungă s-a terminat subit în această toamnă, când au început cursurile de Menu Design în cadrul programului Taste al Academiei Hoteliere Americane, cursuri la care particip, dar în calitate de lector. Aplauzele și buchetele de flori le primim mai târziu.
Articol editat de cristina.rusu,
13 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 13 octombrie 2021, 8:13
Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003 începeam ultimul an de facultate și tot atunci a fost ultima dată când mi-am reglat toată activitatea și viața în funcție de acest calendar. Perioada asta lungă s-a terminat subit în această toamnă, când au început cursurile de Menu Design în cadrul programului Taste al Academiei Hoteliere Americane, cursuri la care particip, dar în calitate de lector. Aplauzele și buchetele de flori le primim mai târziu.
Practic, am intrat în al cincelea an de colaborare cu AHA, iar acesta este al treilea semestru în calitate de lector, nu-i lucru puțin, dacă mă întrebați pe mine. Dar gata cu lauda, să vă spun nițel despre ceea ce le povestesc copiilor. Cursurile se învârt în jurul activității de chef, de manager de restaurant și în jurul creării, în modul cel mai corect, al unui meniu de succes. Pe scurt, cam tot despre ce am vorbit noi de un an și jumătate, aproape doi, de când ne întâlnim la radio. Lucrurile și mecanismele ce trebuiesc urmate nu sunt unele foarte grele. După cum zicea marele Brâncuși, mai greu e să te pui în starea de a realiza aceste lucruri, iar ăsta nu-i lucru ușor în țara lui Merge-și-așa!
Manualul în baza căruia predau este o lucrare științifică care este ușor de digerat. La fel de ușor de digerat și de pus în aplicare sunt și normele recomandate pentru implementare. Deci, după nu chiar o foarte ușoară lectură (totuși cartea este în engleză și are vreo 500 de pagini), cititorul poate să-și însușească câteva (mai multe) noțiuni de bază și de bun simț, pe care, mai apoi, le poate pune în practică în businessul său, astfel asigurându-se că nu dă faliment în primele 3 luni de la deschiderea afacerii.
Cartea nu are la final vreo rețetă secretă de succes, deci e musai să o parcurgi toată J. Odată parcursă, o să-ți dai seama că, de fapt, rețeta secretă e multă muncă, seriozitate și ceva matematică, nu grea, da’ nici ușoară. Așa că puneți mâna pe carte și învățați, nu poți fi patron de succes fără să fii educat.
Apropos de rețete, dacă tot suntem la Felia de Cluj, și dacă tot vine iarna și tre’ să stăm prin casă, vă las mai jos o rețetă simplă de tartă cu ce-avem prin casă.
Cumperi un aluat de plăcinte, din ăla congelat, apoi îl lași la temperatura camerei, până se dezgheață, bați 2 ouă și le amesteci cu 500 ml de smântână lichidă, din aia bună, nu de- aia din plastic. Apoi cureți 2 cepe roșii, tai rondele un praz și le călești pe astea împreună în puțin ulei. Le asezonezi, adică pui sare și piper și o crenguță de cimbru, obligatoriu.
Când s-a înmuiat ceapa, iei totul de pe foc și lași la temperat. Aluatul îl întinzi cu făcălețul și îl pui într-o formă de tartă din aia rotundă. Il înțepi cu furculița și îl dai la cuptor cca. 5 minute, până se rumenește puțin pe fund. Apoi se scoate, se adaugă amestecul de ceapă și praz, peste care se adaugă compoziția de smântână și ou. La urmă se pune o mână serioasă de parmezan sau ceddar răzuit. Se dă din nou la cuptor aproximativ 45 de minute, la 160 grade.
Răcești, tai o felie, o guști, te bucuri de ea și te gândești la mine, îmi mulțumești când ne vedem. Până atunci urmărește emisiunea, e important!
Chef Horia Șimon
Foto: GraphicMama-team/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.