Filarmonica de Stat Transilvania are un nou manager [AUDIO]
Silvia Sbârciu/ foto Facebook
Silvia Sbârciu este noul manager al Filarmonicii de Stat Transilvania. Care sunt planurile ei pentru instituţie a aflat Anca Mureşan:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
13 octombrie 2021, 17:00 / actualizat: 16 octombrie 2021, 11:34
Silvia Sbârciu este noul manager al Filarmonicii de Stat Transilvania. Care sunt planurile ei pentru instituţie a aflat Anca Mureşan:
Anca Mureşan: Aţi preluat conducerea instituţiei într-un moment nu tocmai fericit, de încetare a activităţilor culturale.
Silvia Sbârciu: Este o sinusoidă: e public, nu e public; e voie, nu e voie. Asta perturbă şi planurile, pe care suntem în permanenta situaţie de a le modifica. Deocamdată prima parte a stagiunii are un format relativ flexibil, cu o marjă de schimbare în funcţie de situaţia pandemică. Noi am avut deja nişte concerte foarte bune, la care publicul a putut să aibă acces doar în proporţie de 50%. Mă refer la o serie foarte interesantă, cu femei dirijor, care a început recent cu Nil Venditti. Sunt spectacole care cer un număr mare de interpreţi pe scenă, dar încercăm pe cât posibil să minimalizăm riscurile. Din punctul de vedere al nivelului artistic vor fi câteva nume mari pe care vrem să le aducem, cum ar fi Radek Baborâk sau dirijorul Thomas Sanderling. Ei vor veni în perioada următoare în ceea ce vrem să fie o toamnă muzicală puţin atipică, pentru că se desfăşoară în cadrul stagiunii, în zilele de concert, cu câteva recitaluri intercalate. Nu am vrut să renunţăm la festival, dar l-am adaptat situaţiei actuale.
Anca Mureşan: Cât de repede credeţi că veţi reuşi să reobişnuiţi publicul să vină în sălile de spectacol?
Silvia Sbârciu: Noi avem un public de vârstă înaintată, de la 65 de ani în sus; e foarte probabil ca ei să vină mai rar la concerte. Iar publicul nou poate că nu va veni la un spectacol care să solicite multă anduranţa, ci va avea nevoie de o iniţiere. Prin urmare partea a doua a stagiunii, care sperăm să fie mai normală, va propune şi concerte care vor fi în alte spaţii, cu un repertoriu mai accesibil, dar în egală măsură cu artişti buni.
Am rămas la concertul de brand de vineri seara, care este baza Filarmonicii, pentru care am intrat deja în contact cu solişti şi dirijori de anvergură. Vrem să promovăm şi tineri care iau premii la concursuri importante, care acum sunt la început de drum; suntem conştienţi de faptul că tinerii artişti au nevoie de un elan la început de carieră, care în această perioadă e aproape imposibil de obţinut. Închizându-se tot, au şanse doar cei care sunt în topul branşei; iar cei care acum pornesc, care au calităţi indiscutabile, au extrem de puţine oportunităţi. Sunt nume pe care de multă vreme doream să le aducem şi care sunt aşteptate de publicul fidel. În 66 de ani de când e Filarmonica, ne-am adaptat la tot felul de condiţii. Dar realitatea este că ne-ar fi mult mai uşor să avem un studio de înregistrări, mai ales că avem una din cele mai bune orchestre din ţară, laolaltă cu un cor de prim rang în Europa. Apoi nu avem o sală proprie pentru concerte. Şi e păcat, pentru că Clujul nu e ca alte oraşe: sunt universităţi, sunt peste 100 de mii de studenţi, sunt evenimente de importanţă culturală majoră. Nu se poate să fim fără sediu, pentru că ne împiedică activitatea. Asta este pe lista de priorităţi, sper să se şi vrea acest lucru; pentru că dacă s-ar vrea, nivelul cultural al Clujului ar sălta incredibil de mult.
Anca Mureşan / Andrea Nagy
Foto: Facebook Silvia Sbârciu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.