Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu în Italia pentru toţi angajaţii
Foto: DavidRockDesign /Pixabay
Italia introduce de vineri, 15 octombrie, certificatul digital COVID obligatoriu la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Cu toate că peste 80% din populaţia ţării este vaccinată, vineri se anunţă proteste ale salariaţilor care nu sunt de acord cu această măsură.
Articol editat de cristina.rusu,
15 octombrie 2021, 09:08
Italia introduce de vineri, 15 octombrie, certificatul digital COVID obligatoriu la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Cu toate că peste 80% din populaţia ţării este vaccinată, vineri se anunţă proteste ale salariaţilor care nu sunt de acord cu această măsură.
Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.
Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.
Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.
Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.
Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente la Roma, unde mii de persoane – printre care şi militanţi ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.
Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.
La Trieste a fost anunţată deja blocarea pe timp nedeterminat a portului, iar la Milano, unde numeroşi angajaţi din transporturile publice nu s-au vaccinat, ar putea fi vineri o zi de coşmar pentru călătorii care trebuie să se deplaseze cu autobuze, trenuri sau cu metroul.
O problemă fără soluţie pe moment este cea a şoferilor de TIR-uri, care vin din ţările de est, inclusiv din România şi care nu deţin certificatul digital COVID, precum şi acelor care s-au vaccinat cu Sputnik, nerecunoscut de autorităţile europene şi italiene.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.