Sesam deschide cartea: Cyrano de Bergerac
Voi despre Cyrano de Bergerac ați auzit până acum? Eu eram în clasa a VI-a când l-am descoperit și l-am îndrăgit de la primele pagini.
De fapt, trebuie să vorbim despre doi Cyrano. Primul a fost un personaj real, spadasin și cavaler, scriitor și aventurier, născut în 1619 la Paris. Un răzvratit și un idealist, le ia apărarea poeților francezi și scrie la rândul său, fiind pasionat de literatură, muzică și filosofie. Moare în 1655 în urma unui accident stupid: o bârnă de lemn îi cade în cap pe stradă.
Acesta este personajul istoric pe care 200 de ani mai târziu dramaturgul Edmond Rostand îl face celebru, scriind o piesă de teatru în cinci acte, care se joacă pentru prima dată în anul 1897 și care se bucură de un succes enorm.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 15 octombrie 2021, 7:47
Cyrano personajul de poveste este curajos, demn, sincer, bun, iubit de toată lumea, însă este profund nefericit. Iar sursa acestei nefericiri este un nas uriaș, diform, proeminent, care-l sluțește și îi dă aspectul unei marionete grotești.
Este un adevărat erou romantic Cyrano al nostru, cu un suflet atât de bun, de nobil, de generos, dar cu un aspect fizic în totală opoziție cu firea sa.
Cyrano este îndrăgostit de frumoasa lui verișoară Roxana, însă nu îndrăznește să-și mărturisească iubirea și preferă să trimită scrisori înflăcărate prin intermediul lui Christian, tânărul nobil de care Roxana pare să fie atrasă.
Ce se va întâmpla până la sfârșit? Va reuși eroul nostru să-și mărturisească iubirea trecând peste spaima că va fi respins? Asta urmează să aflați voi dacă veți avea curiozitatea să citiți cartea.
Este o piesă de teatru în versuri, care se citește foarte ușor și cu mare plăcere. Replicile zboară, sunt sclipitoare, pline de umor, de istețime, iar paginile care conțin scrisorile de dragoste adresate Roxanei sunt adevărate bijuterii literare.
Trebuie să spunem că dacă această piesă sună atât de bine în limba română, acesta este meritul traducătorului Mihai Codreanu, și el la rândul său poet cunoscut din Iași. A primit un premiu important din partea statului francez pentru această traducere publicată de Editura Ion Creangă în anul 1970.
Rămâne un personaj ca nimeni altul Cyrano de Bergerac, cel care a iubit curajul, poezia și generozitatea și care a luptat mereu împotriva minciunii, copromisului, prejudecăților și prostiei.
Multe filme s-au făcut avându-l ca personaj principal. În afara celui care urmează să ajungă anul acesta în cinematografe, mai sunt alte 10 pelicule care se inspiră din piesa de teatru a lui Edmond Rostand. Iar dacă vreți să ascultați piesa de teatru, o găsiți pe internet într-o înregistrare de teatru radiofonic din 1958, în care Radu Beligan joacă rolul lui Cyrano.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.