Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: Curatorul de zacuscă și alte năzdrăvănii gastronomice

Cosmin Dragomir este jurnalist de meserie și a întocmit un volum fascinant despre gastronomia românească. Volumul cu coperți cartonate și conținând foarte multe fotografii de cea mai bună calitate a apărut la Editura Gastroart. Are și un titlu foarte incitant: ”Curatorul de zacuscă”.
Autorul este pasionat de gastronomie, caută și colecționează rețete vechi și spune povești pe care le documentează minuțios din mai multe surse. Spune că nu a scris o carte științifică, pentru că nu a folosit metode academice, iar rezultatul mie mi se pare foarte bine scris, instructiv, dar și amuzant.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 octombrie 2021, 00:00

Volumul se deschide cu un excelent interviu cu antropologul Vintilă Mihăilescu despre identitatea gastronomică a românilor.
Urmează apoi mai multe capitole în care se documentează precis istoria ciorbelor, a zacuștii sau a mâncărurilor pe bază de măruntaie.

Este borșul o invenție românească? Știați că laptele de migdale era folosit pe la 1900 la cafea? Sau că în perioada interbelică la București puteai găsi în resutaurante pate de gâscă aromat cu trufe negre?
Un capitol consistent se referă la dulciuri și la primele cofetării din București.

Sunt și multe anecdote și povestioare despre personaje celebre și preferințele lor culinare. Spre exemplu, Iuliu Maniu, aflat în vizită la Sinaia și intrat într-o cofetărie să-i cumpere Reginei Maria niște dulciuri, a întârziat la întâlnire, pentru că erau atât de multe sortimente încât n-a știut ce să aleagă. Sau aflăm că Brâncuși, mare amator de mămăligă, le fermeca pe doamne gătind.

Este evocat și episodul Cernobîl și felul în care teribilul accident nuclear ne-a afectat în acel an alimentația. Legumele frunzoase, laptele, ciupercile și peștele au fost alimentele cele mai contaminate, așa că au fost complet retrase din magazine.
Există și un capitol dedicat bobului, care era foarte folosit în bucătăria românească înaintea celui de-al doilea război mondial, dar a dispărut fără urmă iar astăzi aproape că nu mai este cunoscut.
Despre primele fabrici de paste aflăm că se înființează la Galați și București la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Iar dacă vreți să încercați să gătiți niște alivenci, găsiți mai multe rețete culese de pe la gospodinele din Moldova.
Sarmalele sunt și ele pomenite însă mai pe scurt, pentru că autorul ne anunță că are un lucru un alt volum în care va fi vorba numai și numai despre sarmale: cu viță, cu varză, cu urdă, carne sau orez, sperăm să găsim curând volumul în librării.

La finalul cărții este inclus un scurt capitol despre băuturi, de la bere, vin și țuică până la cafea, iar despre prima cafenea aflăm că s-a deschis la București în 1667, iar proprietarul ei era, firește, un turc.

Ca să nu mai lungim vorba, vă recomand ”Curatorul de zacuscă” de Cosmin Dragomir, o carte frumoasă, deșteaptă, plin de povești cu tâlc și informații interesante, foarte potrivită de făcut cadou, dar și mai bine de ținut la îndemână în bibliotecă și de răsfoit când ne apucă pofta de povestiri istorice și culinare.

 

Text/foto: Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ce mai citim? luni, 3 martie 2025, 11:59

Poemele de luni: Vasile Igna

Când eram copil și adolescent, ba chiar când eram student, visam foarte des, aproape în fiecare noapte, că zbor, afirmă poetul, prozatorul,...

Poemele de luni: Vasile Igna
Ce mai citim? duminică, 2 martie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului

Am scris această nouă recomandare pentru Radio Cluj de Dragobete, zeul năvalnic al românilor care se zice că pe lângă legatul de logodne mai...

Ce mai citim: Recomandarea librarului
Ce mai citim? luni, 24 februarie 2025, 13:59

Poemele de luni. Horia Bădescu

Dacă atunci când citiți versul ” E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, aveți poftă de cântat, știți că Horia Bădescu este vinovat....

Poemele de luni. Horia Bădescu
Ce mai citim? duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Ana Barton este o autoare apreciată pentru stilul său profund, poetic și introspectiv, care îmbină cotidianul cu elemente de sacralitate și...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 16 februarie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorilor

Traducătoarele Raluca-Daniela Duinea, Ioana-Andreea Mureșan și Roxana Ema Dreve ne recomandă două cărți apărute iarna aceasta la Editura Casa...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorilor
Ce mai citim? duminică, 9 februarie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandări din librărie

În 2024 am citit 63 de cărți din care 27 în engleză și fiindcă unele titluri încă nu au fost traduse la noi au rămas în lista mea în...

Ce mai citim: Recomandări din librărie
Ce mai citim? luni, 3 februarie 2025, 19:30

Poemele de luni

S-a născut pe 29 ianuarie 1956 în Bucovina, la Rădăuţi, într-un ceas al poeziei. Da,vorbesc de Matei Vișniec, poetul, dramaturgul, publicistul...

Poemele de luni
Ce mai citim? duminică, 2 februarie 2025, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Bine v-am regăsit, la mulți ani, să aveți un 2025 cu multe lecturi faine!   Dacă tot am folosit cuvântul „lecturi”, o să fac astăzi...

Ce mai citim: Recomandarea editorului