A dat doar vreo 30 de spectacole publice în întreaga lui viaţă, preferând saloanele parizienilor bogaţi sălilor mari de concerte. Chiar şi aşa, se spune că era atâta de timid încât cerea să cânte cu luminile stinse. Ne amintim astăzi de compozitorul polonez Frederic Chopin:
Articol editat de cristina.rusu,
17 octombrie 2021, 00:00
A dat doar vreo 30 de spectacole publice în întreaga lui viaţă, preferând saloanele parizienilor bogaţi sălilor mari de concerte. Chiar şi aşa, se spune că era atâta de timid încât cerea să cânte cu luminile stinse. Ne amintim astăzi de compozitorul polonez Frederic Chopin:
Cel mai mare compozitor al Poloniei a venit pe lume în 1810, într-un sat din ducatul Varşoviei. Tatăl său lucra ca profesor pentru copiii aristocraţilor, ceea ce a introdus familia Chopin în societatea cultivată a Varşoviei, iar mama sa a fost responsabilă pentru influenţele muzicale de la o vârstă timpurie. La 6 ani, Chopin cânta cu măiestrie la pian, dar avea deja şi propriile compoziţii. La 10 ani era invitat să cânte în saloanele elegante ale capitalei poloneze, iar 6 ani mai târziu părinţii l-au înscris la conservator, sub oblăduirea compozitorului Josef Elsner.
Părinţii simţeau însă că tânărul geniu muzical are nevoie de o experienţă mai vastă pentru a progresa. L-au trimis la Viena, unde interpretarea sa, de o mare calitate tehnică dar şi de o adâncă expresivitate, a făcut senzaţie. Înainte de a ieşi din adolescenţă, Chopin interpreta în Polonia, Austria, Germania şi Paris, unde a emigrat în 1832. A stabilit relaţii apropiate cu alţi tineri compozitori ai vremii precum Franz Liszt sau Felix Mendelsson. În Franţa, stilul său mai degrabă delicat nu era într-atât de apreciat, publicul fiind obişnuit cu operele lui Schubert şi Beethoven, totuşi o întâlnire salutară cu bogata familie Rotschild i-a adus o serie de angajamente şi o creştere a veniturilor.
În 1838 a început o relaţie romantică cu romanciera George Sand. Cei doi au petrecut o iarnă foarte aspră în Spania, perioadă în care Chopin s-a îmbolnăvit grav. Întors în Franţa, a fost diagnosticat cu tuberculoză şi a petrecut câteva luni în convalescenţă, stabilindu-se apoi într-o casă din sudul Marsiliei. În următorii 7 ani a compus mai multe opere, iar cererea crescândă pentru compoziţiile sale i-a permis un stil de viaţă lipsit de griji.
La sfârşitul acestei perioade de linişte, sănătatea lui Chopin s-a deteriorat, posibil ca urmare a unei forme nediagnosticate de epilepsie. Cam tot pe atunci, într-o dispută familială compozitorul a luat partea Solangei, fiica lui George Sand dintr-o căsnicie anterioară. Din cauza acestei părtiniri, Sand l-a acuzat pe Chopin că ar fi fost îndrăgostit nu de ea, ci de fiica ei, ceea ce a dus la sfârşitul relaţiei. A făcut faţă cu greu unui turneu epuizant în Marea Britanie şi a avut ultima apariţie publică în 1946. A murit 3 ani mai târziu, în 17 octombrie 1849.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.