Medicina de familie, încotro? Medicii tineri preferă străinătatea
În județul Satu Mare există 171 de medici de familie aflați în relații contractuale cu Casa de Sănătate. 96 dintre aceștia au activitate în mediul urban, iar 75 în mediul rural. Directoarea Mihaela Curta afirmă că aproape 30% dintre medicii de familie au depășit deja vârsta pensionării.
Articol editat de , 19 octombrie 2021, 14:16
Medicii tineri nu sunt atrași de practicarea meseriei în mediul rural, iar după ce se specializează preferă să lucreze în străinătate, astfel explică directoarea Casei de Sănătate faptul că un număr semnificativ de medici de familie au depășit vârsta pensionării. Schimbul de generații este foarte lent, iar perspectiva nu pare optimistă, spune Mihaela Curta.
Pe de altă parte, președintele Colegiului Medicilor de Familie din Satu Mare, afirmă că situația se regăsește și la nivel național, și dacă nu ar fi permisă prelungirea vârstei de pensionare a medicilor, în cel mult doi ani numărul acestora s-ar înjumătăți.
El spune că medicii de familie tineri, cu vârste între 36-40 de ani, sunt în procent de doar 5%, iar sub 35 de ani, sunt puțin peste 1%. Statul ar trebui să ofere medicilor de familie finanțare și condiții corespunzătoare pentru practicarea medicinei primare, spune Călin Bumbuluț.
La sfârșitul lunii septembrie 2021, pe listele medicilor de familie din județul Satu Mare se aflau 262.886 de persoane, ceea ce înseamnă că 68% din populația județului este înscrisă pe listele medicilor de familie.
Text/Foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.