Ce alimente contribuie la sănătatea ochilor
Evident, jumătate dintre factori pot fi preveniți. Una dintre modalități este ca printr-o dietă adecvată să le asigurăm ochilor substanțe care le susțin sănătatea și încetinesc efectele îmbătrânirii. Ne întrebăm dacă vitaminele sau antioxidanții sunt cei mai buni. Răspunsul oftalmologilor rezolvă disputa în mod diplomatic: ambele, cele mai multe vitamine sunt și antioxidanți în aceași timp.
Articol editat de cristina.rusu, 20 octombrie 2021, 12:00
În revista de specialitate „Health Line”, dr. Atley Arnarson vorbește despre alimentele pe care ochii „le iubesc”, datorită substanțelor specifice pe care le conțin.
Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți carotenoizi galbeni. Acestea sunt concentrate în macula – partea centrală a retinei și joacă un rol important în protejarea ochilor de lumina albastră dăunătoare. Cei doi antioxidanți se găsesc de obicei împreună în alimente. Surse bune sunt gălbenușul de ou, spanacul, varza, pătrunjelul, mazărea, porumbul, strugurii roșii. Aceste alimente pot fi o îngrijire complementară împotriva cataractei și a deteriorării maculare.
Vitamina A este importantă pentru sănătatea celulelor responsabile de percepția luminii, cunoscute sub numele de fotoreceptori. Deficitul de vitamine poate provoca orbire nocturnă și/sau uscăciunea ochilor. Se găsește în alimente de origine animală – ficat, gălbenușuri, lapte și produse lactate. Opțiunile pentru plante sunt carotenoizii numiți provitamina A. Cel mai eficient tip este betacarotenul, care se găsește în cantități mari în varză, spanac și morcovi.
Vitamina C. Ochii au nevoie de cantități mari de antioxidanți – mai mult decât multe alte organe. Vitamina C pare a fi deosebit de importantă, deși nu există studii controlate cu privire la rolul său în sănătatea ochilor. Cu toate acestea, studiile observaționale arată că persoanele cu cataractă care mănâncă mai multe alimente bogate în vitamina C prezintă un risc mai mic de cataractă. Cantități mari se găsesc în ardei, varză și broccoli, în citrice.
Vitamina E. La fel ca vitamina A, este un antioxidant solubil în grăsimi care protejează acizii grași de oxidarea dăunătoare. Acizii grași sunt concentrați în retină, astfel încât aportul adecvat de vitamina E este important pentru o sănătate optimă a ochilor. Cele mai bune surse dietetice de vitamina E sunt semințele de in măcinate, migdalele, semințele de floarea soarelui.
Zincul. Ochii conțin niveluri mari de zinc. Face parte din multe enzime de bază, inclusiv superoxidul dismutază, care acționează ca un antioxidant. De asemenea, pare să fie implicat în formarea de pigmenți vizuali în retină. Din acest motiv, deficitul de zinc poate duce la orbire nocturnă. Și aportul optim – pentru a încetini dezvoltarea timpurie a deteriorării maculare. Sursele naturale de hrană bogate în zinc sunt carnea, semințele de dovleac, alunele.
Acizii graşi omega-3. Există studii care arată că acizii grași omega-3 pot ajuta la prevenirea uscării ochilor. Printre sursele alimentare bune de omega-3 se numără peștii uleioși precum macrou, somon, sardine, hering, cod. Semințele de in sunt o opțiune vegetariană, dar pentru a-i absorbi grăsimile utile, trebuie să fie măcinate doar înainte de consum, altfel semințele tari pur și simplu trec intacte și ies din corp.
Apa. Adăugați suficientă apă la toți acești nutrienți. Consumul de apă multă poate ajuta la ameliorarea simptomelor uscăciunii ochilor. Deshidratarea ușoară agravează adesea problemele legate de uscarea ochilor. Acest lucru este frecvent întâlnit în special pe vreme caldă, uscată și cu vânt.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.