O singură ofertă pentru prima autostradă de la noi care traversează munții
La licitația pentru construcția celui mai complex lot de autostradă din România a fost depusă o singură ofertă. Tronsonul, aflat pe A1 Sibiu – Pitești, va fi prima autostradă de la noi care traversează munții.
Asocierea de firme din Turcia Mapa Insaat ve Tikaret – Cengiz Insaat Sanayi a depus singura ofertă pentru construcția lotului 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, aflat între Boița și Cornetu.
Pe cei 31,3 kilometri ai acestei porțiuni de autostradă, ofertantul trebuie să amenajeze șapte tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 și 1590 de metri, 49 de poduri și viaducte și un ecoduct. Valoarea estimată a contractului este de 4,64 de miliarde lei, majoritatea banilor urmând să vină de la Uniunea Europeană. Potrivit caietului de sarcini, întreaga lucrare ar trebui terminată în 5 ani și jumătate, 18 luni fiind rezervate pentru proiectare și 50 de luni pentru execuția propriu-zisă.
Complexitatea lucrărilor de pe lotul Boița – Cornetu a determinat Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să organizeze o licitație cu precalificare pentru stabilirea câștigătorului.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 octombrie 2021, 10:59
La această selecție de oferte s-au înscris inițial 20 de firme, dintre care au fost selectate doar șase, care urmau să depună ofertele tehnice și financiare. Printre cei intrați în faza finală s-au aflat Astaldi, Strabag și Pizzarotti, dar și grecii de la Aktot care lucrează de șapte ani pe un segment al Autostrăzii Sebeș – Turda care trebuia terminat în doi ani.
Niciuna dintre aceste companii nu a mai depus ofertele solicitate, pentru a intra în faza finală de selecție. Potrivit unor reprezentanți ai Companiei de Drumuri motivul îl constituie scumpirea materialelor de construcții cu procente cuprinse între 50 și 100 la sută, în cazul fierului. Din această cauză, restul ofertanților au apreciat că nu se pot încadra în suma maximală calculată de CNAIR pe parcursul anului trecut.
Companiile turcești nu ar fi la prima mare lucrare de infrastructură pe care o realizează în România. O astfel de firmă lucrează deja pe lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania, în timp ce o altă societate din Turcia a câștigat execuția magistralei bucureștene de metrou din zona Băneasa.
Asocierea de firme care a depus oferta pentru lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești nu este automat și câștigătoarea acestei licitații. Compania de Drumuri urmează să evalueze oferta tehnică și pe cea financiară și abia după finalizarea acestei proceduri va fi avunțat rezultatul licitației.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.