Avea 19 de ani când a plecat din ţară, fiindu-i oferită o bursă de 6 luni în Italia. A fost, timp de 25 de ani, prima donna assoluta a Teatrului de Operă din Roma. În 21 octombrie 1925 s-a născut Virginia Zeani:
Articol editat de cristina.rusu,
21 octombrie 2021, 04:00
Avea 19 de ani când a plecat din ţară, fiindu-i oferită o bursă de 6 luni în Italia. A fost, timp de 25 de ani, prima donna assoluta a Teatrului de Operă din Roma. În 21 octombrie 1925 s-a născut Virginia Zeani:
Virginia Zehan, pe numele avut la naştere, a venit pe lume în satul Solovăstru, judeţul Mureş. După ce începuse să studieze literatura şi filozofia la Universitatea din Bucureşti, a luat lecţii de canto cu Lucia Anghel, continuând apoi cu celebra soprană şi pedagogă Lydia Lipkowska. Debutul său a avut loc în 1948 cu un răsunător succes pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna în rolul Violettei din opera La Traviata de Giuseppe Verdi. În cei 30 de ani de carieră a interpretat peste 60 de roluri, printre care Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod şi rolul titular din Manon de Jules Massenet, pe care l-a cântat alături de celebrul Beniamino Gigli. Datorită maturităţii şi excelentei calităţi a tehnicii sale vocale, Virginia Zeani a evoluat de la soprană de coloratură la soprană lirică şi la soprană dramatică, ceea ce i-a permis să-şi lărgească treptat repertoriul cu rolurile de bază din operele Don Carlos şi Otello. De-a lungul întregii sale cariere, a fost omagiată pentru calităţile sale excepţionale de dinamism teatral, vitalitate şi sensibilitate.
Virginia Zeani şi-a anunţat retragerea în 1982. Din 1991 a fost profesoară de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington.
A fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii, printre acestea aflându-se titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Aceasta are meritul de a fi contribuit, alături de regizorul Raymond Hawthorne şi de dirijorul şi profesorul Eliano Matteozzi Petralia, la începuturile Şcolii de Operă din Noua Zeelandă.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.