E bogată în proteine şi are un gust uşor afumat. Dacă e făcută cum trebuie, rezistă chiar şi 20 de ani. Chhurpi este cea mai uscată brânză din lume:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
22 octombrie 2021, 12:00 / actualizat: 22 octombrie 2021, 14:06
E bogată în proteine şi are un gust uşor afumat. Dacă e făcută cum trebuie, rezistă chiar şi 20 de ani. Chhurpi este cea mai uscată brânză din lume:
Brânza chhurpi provine din Himalaya, fiind consumată în Nepal, Buthan şi estul Indiei. Laptele din care se prepară provine de la chauri: nişte mamifere hibride, între vita obişnuită şi yak. Chhurpi are un conţinut foarte mic de lichid: din această cauză nu doar că brânza e greu de mestecat, dar e şi foarte rezistentă. Brânza tare şi uscată putea fi luată la drum lung şi putea fi vândută în ţinuturi îndepărtate.
E nevoie de 2 ore pentru a mesteca o singură bucată de chhurpi. De fapt brânza a devenit populară în Statele Unite ca recompensă pentru animale, înlocuind cu succes produsele sintetice de mestecat pentru câini.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.