10 întrebări esențiale pentru a verifica trăinicia unei relații de cuplu
Relaţiile de cursă lungă rezistă atunci când sunt clădite pe prietenie, respect, aşteptări realiste, interese comune şi umor.
Articol editat de cristina.rusu, 23 octombrie 2021, 13:42
Mărturiile unor cupluri, avocaţi specializaţi în divorţuri, mediatori şi judecători i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să identifice zece aspecte cheie ale unei relaţii pe care partenerii de viaţă le pot utiliza pentru a afla dacă au şanse să rămână împreună şi să reziste testului timpului. În plus, repetarea acestui exerciţiu poate ajuta cuplurile să îşi cultive în timp relaţia, notează sursa citată.
Cele zece întrebări sunt:
– Suntem o alegere bună unul pentru celălalt?
– Avem o relaţie de prietenie solidă?
– Ne dorim aceleaşi lucruri în relaţia noastră şi de la viaţă?
– Aşteptările noastre sunt realiste?
– În general, vedem ce e mai bun unul la celălalt?
– Depunem amândoi efort pentru a menţine relaţia vie?
– Simţim amândoi că putem discuta liber şi putem comunica problemele unul altuia?
– Suntem amândoi determinaţi să cooperăm în vremuri grele?
– Când ne confruntăm cu situaţii dificile vom trage din greu pentru a o scoate la capăt?
– Beneficiază fiecare dintre noi de susţinerea celor din jur?
Studiul, realizat la Universitatea Exeter, a fost susţinut de baronesa Fiona Shackleton, o celebră avocată din Marea Britanie specializată în divorţuri, care a reprezentant personalităţi precum Prinţul Charles, Paul McCartney sau Liam Gallagher.
Aceste zece întrebări esenţiale îi pot ajuta pe oameni atunci când doresc să afle dacă sunt compatibili cu o persoană cu care vor să îşi împartă viaţa şi semnalează importanţa rezolvării problemelor atunci când acestea apar, dar şi a cultivării relaţiei în timp, a subliniat Barlow.
La rândul său, baronesa Shackleton a declarat că în cei peste 40 de ani de carieră ca avocat specializat în divorţuri a observat că peste 50% dintre cei care m-au consultat în legătură cu un divorţ mi-au spus că au realizat, fie înainte sau imediat după ce s-au căsătorit, că sunt profund incompatibili cu partenerii lor.
La studiu au luat parte zece avocaţi şi mediatori specializaţi în divorţuri, doi judecători, 43 de cupluri căsătorite de zece ani sau care s-au separat în această perioadă şi zece cupluri homosexuale şi heterosexuale care au trăit împreună, căsătorite sau în uniuni civile, în ultimii 15 ani.
Avocaţii şi judecătorii au identificat patru motive comune care conduc la destrămarea relaţiilor de cuplu. Acestea sunt: incompatibilitatea, aşteptările nerealiste, eşecul de a rezolva împreună problemele şi nereuşita în cultivarea relaţiei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.