În 23 octombrie 1966, Jimi Hendrix înregistra la Londra primul său single, Hey, Joe, care a devenit ulterior un hit. Cariera lui mainstream a durat doar 4 ani, totuşi este privit ca unul din cei mai mari chitarişti din istoria muzicii rock:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
23 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 23 octombrie 2021, 8:38
În 23 octombrie 1966, Jimi Hendrix înregistra la Londra primul său single, Hey, Joe, care a devenit ulterior un hit. Cariera lui mainstream a durat doar 4 ani, totuşi este privit ca unul din cei mai mari chitarişti din istoria muzicii rock:
Jimi Hendrix, pe numele său de botez Johnny Allen, s-a născut în 1942, la Seattle. Primul chitarist pe care l-a auzit a fost Muddy Waters şi l-a ţinut minte, pentru că sunetele ciudate l-au speriat de moarte. Înainte de a fi împlinit 19 ani, poliţia l-a prins de 2 ori conducând maşini furate şi i-a dat de ales: ori merge la închisoare, ori în armată. A ales milităria, unde i-a mers atât de rău încât în curând îi scria tatălui său să-i trimită chitara, de care simţea că are neapărată nevoie. Din cauza instrumentului îşi neglija însă obligaţiile, iar armata s-a despărţit de el în 1962.
A fondat o trupă cu care onora angajamente ieftine. Au reuşit totuşi să se mute în Nashville, considerat a fi centrul muzicii de culoare şi blues, unde au cântat în cluburi în următorii 2 ani. Pe lângă asta, Jimi Hendrix colabora cu artişti precum Tina Turner sau Sam Cooke. În 1964, simţind că nu-i mai putea oferi nimic cântatul în grup, a decis să-şi încerce norocul pe cont propriu. Anul următor a apărut la televiziune ca instrumentist pe lângă Little Richard, ceea ce a fost prima înregistrare video cunoscută cu Jimi Hendrix. De altfel cei doi se certau des pe costumaţii, pe întârzierile şi atitudinile lui Hendrix, aşa că în curând şi această colaborare a ajuns la final.
Hendrix a fost creditat ca şi compozitor pentru prima oară în 1966 pentru 2 piese instrumentale, Hornets Nest şi Knock yourself out. Pe atunci însă, deja sătul de a fi fost omul care să cânte la chitară pe partea B a unui album, a fondat propria sa trupă cu care, la sugestia unui producător, a înregistrat Hey Joe în octombrie 1966. Piesa a ajuns pe locul 6 în Marea Britanie, succes continuat anul următor cu Purple haze şi cu The wind cries Mary. În mai 1967 avea programat un concert la un hotel pentru 250 de persoane; dar după ce au apărut vreo 900 în loc, poliţia a întrerupt evenimentul din motive de securitate. Hendrix căuta pe atunci moduri de a deveni mai vizibil în presă şi, discutând cu un producător, a ajuns la concluzia că e nevoie de ceva mai spectaculos decât ce făceau cei de la The Who, adică distrusul instrumentelor pe scenă. Aşa s-a ajuns la ideea de a da foc la chitară. Etichetat ca un Elvis de culoare, Hendrix a pus laolaltă tot în Marea Britanie un LP cu titlul Are you experienced, cu bucăţi blues, R&B şi experimentale în stil science fiction. Albumul, considerat a fi fost unul care a zguduit muzica rock din temelii, a primit critici pozitive de la colegii din branşă şi reviste de specialitate deopotrivă. Hendrix s-a transformat aproape peste noapte, dintr-un artist obscur din circuitul de blues, într-unul din cei mai bine plătiţi instrumentişti din lume, ale cărui interpretări începuseră să fie comentate chiar într-o perspectivă politică. În 1969 de pildă a cântat imnul Statelor Unite la festivalul de la Woodstock, într-o versiune cu multe distorsiuni şi sunete ce aminteau de rachete. Interpretarea lui a fost considerată o atitudine împotriva războiului din Vietnam.
Jimi Hendrix a fost arestat pentru posesiune de droguri în Canada în 1969. A reuşit atunci să scape de închisoare pretinzând în faţa tribunalului că a primit de la un fan o fiolă cu medicamente despre care credea că sunt legale. Artistul a murit asfixiat în timp ce era intoxicat cu barbiturice în septembrie 1970. Jimi Hendrix e pomenit printre artiştii – de un număr disproporţionat de mare – care au murit la 27 de ani; o categorie din care mai face parte Brian Jones, Janis Joplin şi Jim Morrison. Interesant e faptul că nu a învăţat niciodată notaţia muzicală: acesta se folosea de cuvinte şi de culori pentru a descrie ceea ce voia să obţină prin instrumente.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.