Hawaii, pierdere și regăsire în mijlocul oceanului [VIDEO/FOTO]
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 octombrie 2021, 09:14 / actualizat: 24 octombrie 2021, 20:40
Surful a fost inventat în Hawaii. Cu sute de ani în urmă, de fapt. Şi există dovezi că varianta modernă de surf SUP s-a născut în Maui, abia apoi s-a extins printre surferii din toată lumea.
În Hawaii se poate trimite prin poştă o nucă de cocos. Nu în cutie, nu în ambalaj de hârtie: doar o nucă de cocos, cu adresa scrisă pe ea. Şi ştiţi ce e interesant? Nuca de cocos poate fi pictată, transformată într-o adevărată operă de artă. Turiştilor li se recomandă totuşi să aleagă una uscată, altfel s-ar putea să fie nevoie să treacă printr-o inspecţie.
Sunt magazine şi restaurante care vând nuci de cocos gata pictate, pregătite pentru a fi trimise prin poştă. Să recunoaştem: ne-ar însenina ziua să primim aşa ceva!
Pe lângă nuca de cocos și ananasul este la mare înălțime! Bei din el direct…cocktail!
Muntele Haleakala din Maui e un vulcan imens, cu o înălţime vizibilă de 3055 metri, dar de 2 ori mai mult se află sub apă. Aici este locul din regatul norilor unde apusul uimește si luna vindecă!
Motiv de îngrijorare: Haleakala e un vulcan adormit, nu complet inactiv… Ultima erupţie a avut loc în secolul 18. Astronomi din toată lumea vin aici să lucreze în complexul astrofizic Science City.
Pe o plajă izolată din Oahu, te poți întâlni cu broscuțele țestoase hawaiene, care ies din apă să doarmă la soare și să depună ouă la refugiul plajei!
În partea de est a insulei Maui se află oraşul Hana. Am crede că drumul (Road to Hana) care porneşte de aici e una din zonele acelea în care timpul trece altfel. Are doar 52 de mile, ceea ce s-ar străbate într-o oră cu o maşină rapidă. Totuşi durează mult mai mult, scoţând la tot pasul la iveală curbe în ac de păr, poduri înguste, cascade şi stânci.
Dacă în Hawaii vremea e bună tot timpul, garderoba sezonieră nu se practică. De fapt, cu toate că îi ştim pentru cămăşile colorate, hawaiienilor le place mult albul: pantaloni albi, pălărie albă, poşetă albă, tot ce se poate.
Marilyn Monroe avea de gând să-şi construiască o casă spectaculoasă în Hawaii. Clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect Frank Lloyd şi se află în Waikapu, astăzi funcţionând ca un luxos club de golf.
Hawaii este singurul stat american cu 2 limbi oficiale: engleza şi hawaiiana. Se aude destul de mult dialect piggin pe acolo, dar acesta nu e recunoscut ca limbă oficială.
Hawaiienii se îmbrăţişează mult: când se întâlnesc, când îşi iau la revedere, când îşi cer scuze şi în semn de mulţumesc. Nu în timpul pandemiei de Covid-19, dar să nu fim surprinşi dacă un hawaiian ne îmbrăţişează în loc să dea mâna.
Cerul hawaiian e mai puţin poluat cu smog ca în alte părţi.
Există pe de altă parte ceaţa provenită de la vulcanul Kilauea, care erupe regulat începând din 1983. Produce răsărituri şi apusuri spectaculoase, dar e cam neplăcută pentru cei cu probleme respiratorii.
Cu ALOHA nu putem greşi: înseamnă şi salut şi la revedere în funcţie de context. Practic!
Înainte de a face parte din Statele Unite, Hawaii a fost monarhie. Încă există 2 sărbători legale care onorează un rege şi un prinţ.
Data viitoare când faceţi poze, în loc de cheese încercaţi să spuneţi humuhumunukunukuāpua! Este peştele oficial al insulelor Hawaii. Şi apropo: fiecare insulă are o floare şi o culoare reprezentativă.
Steagul poate fi confuz, cu elemente americane şi britanice. Designul a fost aprobat în secolul 19, de regele Kamehameha I.
O tradiţie de admirat e împărţirea roadelor naturii. Dacă cineva are fructe pe care nu le poate mânca, le împarte cu colegii şi vecinii, nicio risipă. Multe hoteluri şi magazine au pe undeva cutii cu fructe gratuite, din care oamenii se pot servi; dar numai cu cât pot mânca, nu cu o sacoşă!
În centrul oraşului Lahaina se află un arbore de banan uriaş, cu zeci de trunchiuri interconectate. A fost plantat în 1873, iar astăzi este cel mai mare din Statele Unite.
Dacă mergem în Hawaii şi altfel decât în vis, pisica rămâne acasă. Legile sunt foarte stricte: e nevoie fie de multe certificate, fie de săptămâni de carantină pentru animalele de companie. O altă restricţie: jocurile de noroc sunt interzise pe insule. Ca rezultat, atât de mulţi hawaiieni vizitează în zilele noastre Vegasul încât au început să se refere la el ca la a noua insulă.
Avem acum destul material pentru imaginaţie, putem începe călătoria. Ne mai lipseşte un fond muzical.
Andrea Nagy
Foto: Ștefana Marușca
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.