A compus peste 500 de piese pentru dans: polci, cadriluri şi multe valsuri, fiind considerat responsabil pentru popularitatea acestui gen la Viena. În 25 octombrie 1825 s-a născut Johann Strauss fiul:
Articol editat de cristina.rusu,
25 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 25 octombrie 2021, 7:49
A compus peste 500 de piese pentru dans: polci, cadriluri şi multe valsuri, fiind considerat responsabil pentru popularitatea acestui gen la Viena. În 25 octombrie 1825 s-a născut Johann Strauss fiul:
A studiat vioara pe ascuns în copilărie: o măsură la care a trebuit să recurgă pentru că tatăl său, de asemeni compozitor, ar fi vrut să-l ţină departe de muzică şi să-l facă bancher. În fapt, când secretul său a fost descoperit a fost biciuit ca pedeapsă. Abia după ce tatăl său şi-a părăsit familia pentru o altă relaţie s-a putut ocupa fără griji de pasiunea lui. A format o orchestră de muzică uşoară cu care să cânte în localuri: dar angajamentele veneau greu, pentru că proprietarii se temeau de furia lui Strauss senior. Într-adevăr, după ce a cântat într-un local în care tatăl său înscrisese triumfuri, acesta a jurat că nu va mai călca vreodată pragul stabilimentului.
Rivalitatea dintre tată şi fiu s-a exacerbat odată cu tensiunile politice din Viena anului 1848. Fiul simpatiza cu revoluţionarii: o decizie care i-a adus şi o arestare, după ce a cântat La Marseillaise în public (deşi până la urmă a fost achitat). Tatăl în schimb a rămas loial monarhiei, pentru care a compus atunci Marşul Radetzky, una din cele mai cunoscute compoziţii ale sale. După moartea lui Strauss senior în 1849, fiul i-a preluat atât orchestra, cât şi predilecţia de a compune marşuri patriotice.
Strauss a devenit cel mai popular compozitor de vals al epocii, având turnee în Austria, Germania, Polonia şi Rusia (unde, după primul angajament, a fost invitat să revină an de an). A ajuns mai târziu şi în Statele Unite, unde a fost dirijorul unui concert-monstru, care implica peste 1000 de instrumentişti. O anecdotă interesantă: pe atunci în America se obişnuia colectarea de suveniruri de la celebrităţi sub forma unor şuviţe tăiate de păr. Pentru a răspunde cerinţelor, valetul lui Strauss a tăiat părul căţelului său pe care l-a dat adoratorilor… dar după un timp a apărut teama că bietul căţel va rămâne complet chel.
Johann Strauss a murit în 1899. Încă de la prima ediţie din 1939, concertul de anul nou de la Viena are în program şi compoziţii ale regelui valsurilor.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.