Prima pagină » Diverse » TikTok ar provoca ticuri nervoase la unele adolescente şi femei tinere?
TikTok ar provoca ticuri nervoase la unele adolescente şi femei tinere?
Foto: Jan Vašek /Pixabay
Efectele negative pe care social media le poate avea asupra adolescenților sunt deja dovedite. Recent, unii medici sunt îngrijorați: mulți pacienți tineri au venit într-adevăr la consultaţii după apariția unor ticuri la față, care seamănă foarte mult cu sindromul Gilles de la Tourette.
Articol editat de cristina.rusu,
26 octombrie 2021, 12:00
Efectele negative pe care social media le poate avea asupra adolescenților sunt deja dovedite. Recent, unii medici sunt îngrijorați: mulți pacienți tineri au venit într-adevăr la consultaţii după apariția unor ticuri la față, care seamănă foarte mult cu sindromul Gilles de la Tourette.
Acest nume desemnează o boală neurologică care are ca rezultat anumite ticuri bruște și necontrolate. Acestea pot fi caracterizate prin gesturi (cum ar fi mișcări bruște sau spasme) sau sunete necontrolate. Și simptomele acestor pacienți seamănă în mod ciudat cu această boală. Potrivit medicilor, rețelele de socializare, și în special TikTok, nu sunt străine de acest lucru.
În luna august, neurologii canadieni de la Universitatea din Calgary au efectuat un studiu pe această temă.
De la începutul pandemiei Covid-19, colegii noștri care lucrează în opt clinici diferite pentru sindromul Gilles de la Tourette (SGT) din întreaga lume au asistat la o pandemie paralelă a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani (aproape exclusiv fete și femei) cu debut rapid al comportamentelor complexe de tip tic motor și vocal. (…) Pe lângă faptul că au fost supuse stresului și anxietății legate de Covid, aceste tinere au fost mai expuse influențatorilor cu ticuri sau sindrom Gilles de la Tourette, care, evident, ar fi avut un impact asupra lor, explică neurologul Davide Martino.
Prin urmare, medicul explică parțial acest fenomen prin locul preponderent ocupat de rețelele sociale în timpul pandemiei Covid-19, în special de TikTok care a explodat în această perioadă. Și, pe TikTok, mai multe persoane cu sindrom Gilles de la Tourette oferă videoclipuri, adunate sub hashtag-ul #TicTok.
Trebuie precizat că unele fete tinere care au dezvoltat aceste simptome au suferit deja de tulburări de anxietate înainte și ele au fost întărite prin vizionarea acestor videoclipuri. Dar, pentru altele, nu a fost neapărat cazul și ticurile s-au dezvoltat brusc.
Cercetătorii evidențiază efectul de masă produs de aceste videoclipuri. După cum se explică într-un raport din iulie privind corelația dintre apariția ticurilor și TikTok:
Conținutul despre ticuri și sindromul Gilles de la Tourette a crescut dramatic, la fel ca și numărul de pacienți care suferă de ticuri în clinicile de neurologie. Credem că acesta este un exemplu de boală sociogenică în masă, care implică comportamente, emoții sau afecțiuni care se răspândesc spontan într-un grup.
Deocamdată, este dificil să se determine de ce femeile tinere sunt mai afectate decât bărbații tineri de acest fenomen ciudat și dacă TikTok este singura rețea socială care este implicată în această poveste.