Aparatură modernă la Spitalul Municipal din Oradea
Echipamente de ultimă generație pentru mai multe secții ale Spitalului Municipal din Oradea. Aparatura, în valoare de 2,4 milioane de euro, au fost achiziționată printr-un proiect european demarat în anul 2019.
Articol editat de cristina.rusu, 27 octombrie 2021, 09:42
Echipamente de ultimă generație pentru mai multe secții ale Spitalului Municipal din Oradea. Aparatura, în valoare de 2,4 milioane de euro, au fost achiziționată printr-un proiect european demarat în anul 2019.
Majoritatea echipamentelor au ajuns la Spitalul Municipal în anul 2020. Este vorba de monitoare de funcţii vitale, aparate de ventilaţie mecanică şi aparat mobil de radiografie digitală, care au fost instalate pe secţia ATI. Acestea au ajuns la începutul pandemiei de coronavirus, în perioada în care unitatea medicală avea cea mai mare nevoie de ele.
Ultimul aparat a ajuns în spital săptămâna trecută: un sistem de ecografie oftalmologică, cu patru module ultrasunet: B-Scan, UBM, Biometru şi Pahimetru. Echipamentul este rar pentru această zonă a țării și va fi utilizat pentru investigarea pacienţilor cu tumori ori traumatisme oculare.
Pentru ATI au mai fost cumpărate și un videolaringoscop şi un echipament de tomografie computerizată performant, cu 64 de rânduri de detectori şi 128 de slice-uri. Prin proiectul „Îmbunătăţirea serviciilor medicale transfrontaliere prin dotarea cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu din Oradea şi Spitalului Central Judeţean Békés” a fost cumpărat şi aparat RMN din unitate și cea mai mare stație de transport vacuum din România.
Ea transportă în interiorul unităţii spitalieceşti, în capsule speciale, documente, probe pentru analize şi medicamente în limita a 5 kilograme, scurtând timpul în care acestea ajung la patul pacientului, a explicat directorul de îngrijiri al spitalului, Călin Barabaş.
Totodată, prin proiect au fost cumpărate trei ecografe pentru Laboratorul de radiologie pediatrică, patru defribilatoare pentru Radiologie adulţi, 23 injectomate, 31 de monitoare, 23 infuzomate şi un turn complet 3D Full HD pentru chirurgie endoscopică laparoscopică, ultimele pentru secţia de Chirurgie.
În plus, a fost implementat și un sistem de telemedicină, cu terminalele în camerele de gardă ale spitalului, prin care medicii din Oradea şi Békés vor putea comunica pentru a găsi împreună, în timp real, cele mai bune soluţii de tratare a pacienţilor.
De asemenea, 30 de cadre medicale din Oradea și Bekes au participat la un schimb de experiență la Spitalul din Bekes și 15 specialiști din Ungaria au venit la Oradea.
Crina Dobocan
Foto: Primăria Oradea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.