Radio Cluj…la modă: Phygital – o nouă viață pentru spectacolul modei [FOTO]
Întrebarea firească care se pune, este în ce măsură acest tip de spectacol mai este necesar într-o lume încremenită în spaimă, bombardată zilnic cu știri pandemice de ultimă oră, condiționată repetitiv de măsuri restrictive, care par că nu duc nicăieri, devreme ce de un timp îndelungat, iată, se pare că soluția pe termen lung nu există.
Articol editat de cristina.rusu, 28 octombrie 2021, 06:00 / actualizat: 28 octombrie 2021, 10:01
Răspunsul afirmativ îl putem găsi, iată, chiar în inima interogației- mai mult decât niciodată frumosul îndeamnă la visare, căci așa cum spunea un celebru personaj dostoievskian “Frumusețea va salva lumea’’.
Puteți să-i spuneți escapism, căci definiția e mai mult decât îndreptățită, dar până la urmă orice formă a artelor spectacolului asta face.
Brandurile cunoscute și chiar celebre au fost nevoite să dea dovadă de mare creativitate pentru a putea furniza clienților lor, porția de visare îndreptățită și odată cu ea, pragmatic, propuneri vestimentare cuantificabile în bani.
Un nou concept a ajuns să fie vehiculat- Phygital- un mix de digital cu physical- noua formulă propagată pentru existența spectacolului de modă.
Prezentările de modă ale unor case de modă celebre s-au desfășurat în ultima perioadă într-o combinație de defileu fizic, prezentat live-stream, în acest mod putând fi vizionate de un număr impresionant de oameni.
Săptămânile modei de altă dată, unde doar cei aleși pe sprânceană puteau să participe s-au transformat în niște acțiuni democratice, inclusive, unde omul de rând, poate lua contact cu lumile nebănuite ale frumosului.
În rând cu muzeele care-și pun colecțiile pe online, pentru stimularea vizuală a publicului, iată cum moda nu se lasă mai prejos și intră în casele oamenilor să le reamintească că merită să fie încă aclamată.
Prezentări de modă, desfășurate în locații aparte, cum de pildă a fost prezentarea Valentino couture de la jumătatea lunii iulie de la Veneția, de la Gaggiandre de l’Arsenal, a adus spectatorilor combinația extraordinară dintre locație, veșminte și coloana sonoră asigurată de Cosima, cântăreața londoneză.
Colecția în sine s-a născut din colaborarea cu 17 artiști plastici ale căror creații s-au transmutat în printul digital aflat pe piesele vestimentare.
Moda și arta împart, de altfel, multe asemănări, cum este aceea a procesului creativ în care prin intermediul reflecției și experimentului se translatează ideea într-un obiect palpabil.
Locația absolut specială- niște șantiere navale, construite în secolul XVI, se pare că după proiectele lui Jacopo Sansovino pe fundalul cărora au fost amplasate niște sculpturi de mari dimensiuni ale artistului Giuseppe Penone, realizate în 2008, colecția în sine, frumoasă și fascinantă, laguna venețiană, muzica, întreaga ambianță au fost capturate într-un film realizat de regizorul Gianluigi Ricuperati, intitulat Des Ateliers, vizibil și pe canalul Youtube.
Vă recomand cu căldură acest mod de a plonja într-o lume diferită, aceea a frumosului, la fel cum adesea alegem ca tehnică de relaxare meditația.
Noul mod de a exista al modei, acest phygital poate că răpește percepția neintermediată a concretului veșmintelor pentru câțiva aleși, dar ca într-o lege universală a compensației oferă posibilitatea percepției vizuale și sonore pentru un segment uriaș al publicului.
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după Vogue Italia septembrie 2021, ediția toamnă-iarnă 2021/2022
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.