Suntem împreună din 1928. La Mulți Ani, Radio România!
Ca recunoaştere a rolului determinant al Radioului în istoria României, Parlamentul a instituit ziua de 1 Noiembrie ca Zi Naţională a Radioului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 noiembrie 2021, 09:53
Sărbătorită an de an la 1 noiembrie, Ziua radioului naţional marchează inaugurarea postului naţional de radio, în anul 1928.
Astfel, la 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, profesorul Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, care, ulterior, a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, rostea primele cuvinte cu care a debutat prima emisiune radio: ”Alo, Alo, aici Radio Bucureşti, România”
- La început, Radioul avea doar 17 angajaţi şi emitea doar câteva ore pe zi, în program figurând ştiri, muzică de dans şi clasică, buletine meteorologice. Ulterior, au apărut şi emisiuni mai complexe, pe teme culturale, umoristice sau emisiuni clasice, printre care: ”Ora copiilor”, ”Ora veselă”, ”Ora femeilor”, ”Cronica muzicală”, ”Cronica dramatică” sau ”Poşta amatorilor”.
Prima Adunare generală a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică a avut loc la 17 ianuarie 1928, în cadrul căreia a fost aprobat statutul de funcţionare şi a fost ales primul Consiliu de Administraţie, care s-a întâlnit pentru prima dată la 5 martie, moment ce marchează începutul funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune. În luna iunie, a fost cumpărat primul imobil, situat pe strada General Berthelot la nr. 60. - Societatea de Difuziune Radiotelefonică a devenit Societatea Română de Radiodifuziune la 4 aprilie 1936. A urmat inaugurarea, în 1952, a clădirii actualului sediu, iar în 1961 a fost deschisă Sala de concerte „Mihail Jora”.
Un prim mesaj de felicitare a venit de la Ambasada SUA, rostit în limba română de Shane Dixon, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti:
Astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Radioului și a Zilei Radioului Public, Ambasada SUA și eu, personal, ne reafirmăm convingerea că libertatea presei și libertatea de exprimare sunt fundamentale în orice regim democratic. Așa cum a afirmat recent Secretarul de Stat Anthony Blinken, „informația și cunoașterea sunt instrumente puternice, iar o presă liberă și independentă reprezintă instituția de bază care conectează publicul la informațiile de care are nevoie”. Cetățenii informați sunt cetățeni care au putere. În această zi de aniversare națională pentru radioul din România, îi cinstim pe jurnaliștii radio care lucrează neobosit, adesea expunându-se unui mare risc în acest mediu sanitar precar, și ne relatează poveștile pe care altfel nu le-am putea auzi. Ziua de azi este dedicată acestor femei și bărbați și modului în care jurnalismul pe care îl practică aduce beneficii pentru tot publicul român. Sunteți gardienii valorilor noastre democratice comune și munca voastră este foarte apreciată. La mulți ani de Ziua Radioului Public și La mulți ani Radio România!
Din 2012, la 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului, proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ce mai înseamnă Radioul în viața noastră de zi cu zi? Aceasta e tema zilei la Radio Cluj, de la ora 15:00, unde așteptăm răspunsurile voastre.
Un amplu documentar despre Radioul nostru, al românilor de pretutindeni, puteți citi aici:
Sursă: Radio România Actualități, Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.