A primit premiul Nobel în 1957, „…pentru importanta lui creaţie literară care, cu o lucidă stăruinţă, aruncă o lumină asupra problemelor conştiinţei umane din vremea noastră”. În 7 noiembrie 1913 s-a născut scriitorul algerian Albert Camus.
A primit premiul Nobel în 1957, „…pentru importanta lui creaţie literară care, cu o lucidă stăruinţă, aruncă o lumină asupra problemelor conştiinţei umane din vremea noastră”. În 7 noiembrie 1913 s-a născut scriitorul algerian Albert Camus.
Părinţii lui Albert Camus s-au stabilit în Algeria încă din 1871, el fiind cel de-al doilea fiu al familiei. Tatăl său a murit pe front în Primul Război Mondial, iar mama sa s-a mutat la Alger, unde spăla cu ziua rufele familiilor avute. Experienţa capitală din copilăria lui Camus a fost sărăcia. „Ducând o viaţă săracă”, nota el în Caiete, „printre oamenii aceia umili sau vanitoşi, eu am atins în modul cel mai sigur ceea ce mi se pare a fi adevăratul sens al vieţii”. Oricum ar fi arătat mediul copilăriei, el îl identifică cu paradisul pierdut, pentru că oamenilor bogaţi cerul li se pare un dat firesc, în timp ce pentru cei săraci el este infinit. A urmat liceul ca bursier, înscriindu-se mai apoi la facultatea de filosofie. Trăia intens extremele existenţei: pregătea o teză în care analiza raportul dintre Platon şi filosofii creştini, dar se dedica în acelaşi timp pasiunii sportive şi în special fotbalului. La 17 ani au apărut la el primele semne ale tuberculozei. Boala i-a frânat avânturile, silindu-l să aleagă o viaţă ceva mai retrasă.
Camus a participat activ la o mişcare antifascistă, intrând în Partidul Comunist francez în 1934, cu sarcina de a face propagandă în mediile musulmane. A părăsit partidul din cauze neclare cândva în următorii 2 ani. Şi-a continuat studiile în această perioadă, având diverse ocupaţii pentru a se întreţine, dar viaţa lui era lipsită de evenimente spectaculoase. În 1939, când a izbucnit al Doilea Război Mondial, a încercat să se înroleze, dar a fost respins din cauza problemelor de sănătate. S-a mutat atunci în Oran: o prefectură franceză de pe coasta algeriană, unde va fi amplasată acţiunea romanului său, Ciuma, la care a început să lucreze în 1941.
„Rieux îşi amintea că bucuria este mereu ameninţată. Căci el ştia un lucru pe care această mulţime cuprinsă de bucurie îl ignora şi care poate fi citit în cărţi, că bacilul ciumei nu moare şi nici nu dispare vreodată, că el poate să stea timp de zeci de ani adormit în mobile şi rufărie, că el aşteaptă cu răbdare în odăi, în pivniţe, în lăzi, în batiste şi în hârţoage şi că poate să vină o zi când, spre nenorocirea şi învăţătura oamenilor, ciuma îşi va trezi şobolanii şi-i va trimite să moară într-o cetate fericită.” – Albert Camus, Ciuma, Polirom, 2018.
Albert Camus a murit în 1960 într-un accident de maşină, în timp ce se întorcea de la Paris, unde-şi petrecuse sărbătorile de iarnă. Opera lui cuprinde romane, povestiri, piese de teatru şi eseuri, ilustrând în ansamblu raportul dintre solitar şi solidar în umanitate sau – cum nota biograful său, Roger Grenier – „soarele şi umbra unui suflet mediteranean”.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.