Cluj: Continuă cursurile online, părinții sunt nemulțumiți! [AUDIO]
După o vacanţă de două săptămâni, cursurile au început pentru toţi elevii şi preşcolarii, atât din învăţământul de stat, cât şi privat.
Articol editat de Andreea Leonid, 8 noiembrie 2021, 16:05 / actualizat: 8 noiembrie 2021, 17:41
După o vacanţă de două săptămâni, cursurile au început pentru toţi elevii şi preşcolarii, atât din învăţământul de stat, cât şi privat.
Părinţii, elevii și dascălii sunt bulversaţi de schimbările care apar de la o zi la alta în ceea ce priveşte şcoala online sau cu prezenţă fizică. Fie că este vorba de erori ale sistemului sau de segmentarea persoanelor în funcţie de cine s-a vaccinat sau nu, nemulţumirile își fac simțită prezența. Unităţile în care rata de vaccinare anti-COVID a întregului personal este de peste 60%, pot desfășura cursuri cu prezență fizică, conform ordinului de ministru.
În județul Cluj există însă unități de învățământ unde rata de vaccinare este de peste 60 %, dar nu toți elevii participă la cursuri cu prezență fizică. În această situație se află Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj Napoca și Colegiul Tehnic “Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii .
Deși rata de vaccinare la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”este de peste 80 %, nu toți elevii sunt la cursuri cu prezență fizică.
Directorul liceului Monica Bereș explică de ce:
La noi la şcoală, clasele terminale și clasele primare vin fizic; adică 47 de clase vin fizic şi 33 sunt online. De ce? Pentru că ne-a permis ordinul şi dl. Ministru, în momentul în care a spus că trebuie să fim peste 60% vaccinaţi. Noi suntem peste 80%, dar se ţine seama de resursa umană şi de infrastructură. Noi am spus clar, în comunicatul pe care diriginţii l-au trimis mai departe părinţilor, că nu toţi rămân în online; şi i-am rugat să ţină seama că suntem pe ultima sută de metri cu lucrările de reabilitare a școlii . Deci acest online este doar provizoriu. Orice lucru frumos cere sacrificii. Apoi a trebuit să ţinem seama de incidenţă, care este de 11%, având în vedere că noi suntem 2080 de familii. Cum credeţi că ar fi fost pentru copii, pentru profesori, să înghesuim 2100 de copii în situaţia pandemică actuală, când incidenţa este mare şi – să fim serioşi, nu se poate asigura această distanţare socială? Şi aşa deja sunt copii bolnavi, iar înainte de a intra în această vacanţă forţată nu răzbeam să facem suplinirile pentru profesori. Avem profesori cu boli cronice grave; şi ei s-au vaccinat şi au venit, noi am făcut tot ce ţinea de noi. Eu cred că e cea mai bună soluţie, ca să ţinem seama şi de sănătate. (Monica Bereș- directorul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”)
Și la Colegiul Tehnic “Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii rata de vaccinare este de peste 60 %, dar toți elevii învață on line din cauza lucrărilor de reabilitare, spune directorul colegiului, Paul Ioana Bozdog:
Sistemul de încălzire nu este funcţional, deci nu este căldură în şcoală, nu avem cum să aducem elevii la cursuri. Nu pot preconiza pe când vor fi gata lucrările: este un proiect european contractat de către primărie, unitate administrativ-teritorială a municipiului Câmpia Turzii. ( Paul Ioana Bozdog- directorul Colegiul Tehnic “Victor Ungureanu”)
Deși unii părinți își doresc pentru copii cursuri cu prezență fizică la școală, totuși există situații în care momentan nu este posibil acest lucru. Cu toții putem critica și condamna, dar trebuie să ne gândim și la situația în care ne aflăm.
Rodica Tulbure/Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.