Cluj-Napoca a primit titulatura City of Film
Lista celor 49 de oraşe care se alătură reţelei Creative Cities a fost publicată pe 8 noiembrie, trei dintre ele primind titulatura de City of Film.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 noiembrie 2021, 10:26 / actualizat: 12 noiembrie 2021, 10:52
Cele 21 de oraşe de film UNESCO se întind pe tot globul, din Japonia până în America de Sud, reţeaua încurajând parteneriatele şi schimbul de idei.
Fiecare oraş al filmului vine cu o moştenire cinematografică unică. În total, reţeaua de oraşe creative UNESCO, creată în 2004, cuprinde aproape 300 de oraşe din peste 80 de ţări.
Reţeaua este concepută pentru a încuraja parteneriate mai mari între UNESCO şi oraşele creative din întreaga lume.
Clujul primeşte această titulatură în anul în care Festivalul Internaţional de Film Transilvania a aniversat 20 de ediţii, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea oraşului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural.
Unul dintre cele mai importante festivaluri din regiune, TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autorităţile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producţie de film, care să atragă producători români şi străini, investiţii în economia locală şi formarea profesioniştilor la nivel local.
Oraşul are potenţialul de a-şi reînvia propria istorie: la începutului secolului XX, ‘Hollywood-ul transilvănean’, cum era supranumit Clujul, producea zeci de filme, sub conducerea lui Jeno Janovics, fondatorului studiourilor Transylvania. În acest sens, planurile pe următorii ani includ lansarea primului fondul regional de film din România, dezvoltarea studioului de film din cadrul Centrului Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative (CREIC) şi stimularea industriei locale de film.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.