A adus minunile universului în casele oamenilor cu cărţile sale, dar şi cu popularul serial de televiziune Cosmos. A lucrat la întocmirea discului de aur de pe sondele Voyager, care sunt în momentul de faţă cele mai îndepărtate obiecte făcute de mâna omului. În 9 noiembrie 1934 s-a născut astronomul american Carl Sagan.
Articol editat de cristina.rusu,
9 noiembrie 2021, 06:00 / actualizat: 9 noiembrie 2021, 10:09
A adus minunile universului în casele oamenilor cu cărţile sale, dar şi cu popularul serial de televiziune Cosmos. A lucrat la întocmirea discului de aur de pe sondele Voyager, care sunt în momentul de faţă cele mai îndepărtate obiecte făcute de mâna omului. În 9 noiembrie 1934 s-a născut astronomul american Carl Sagan.
https://www.youtube.com/watch?v=FT_nzxtgXEw
Sagan a urmat cursurile Universităţii din Chicago, obţinând un doctorat în astronomie şi astrofizică în 1960. După ce a lucrat 5 ani ca asistent de cercetare la Harvard, universitatea a refuzat să-l angajeze. Vina îi aparţine unuia din îndrumătorii săi, care-i considera lucrările ca fiind trăncăneală inutilă. A primit în schimb un post la Cornell, unde a rămas ca profesor până în 1996. A lucrat în asociere cu programul spaţial al SUA încă de la începuturile acestuia, unde printre sarcinile sale a fost şi aceea de a instrui astronauţii participanţi la misiunile Apollo. Contribuţiile sale au fost vitale pentru descoperirea temperaturilor de la suprafaţa planetei Venus (înaintea lui, planeta era imaginată ca un fel de paradis tropical), dar numele său este asociat de cele mai multe ori cu cercetările privind viaţa extraterestră. Carl Sagan şi-a cunoscut soţia, pe Ann Druian, pe când pregăteau mesajul de la bordul sondelor Voyager. Se spune că s-au logodit chiar înainte de a se întâlni faţă în faţă, după o conversaţie despre melodia chineză inclusă pe disc.
Raritatea popularizărilor bune ale ştiinţei lasă libere nişe ecologice care sunt imediat ocupate de pseudoştiinţă. Dacă toată lumea ar înţelege că afirmarea unui adevăr ştiinţific sau istoric cere prezentarea unor probe adecvate înainte de a putea fi acceptat, nu ar mai exista loc pentru pseudoştiinţă– Carl Sagan, Lumea şi demonii ei, Herald, 2005.
Curiozităţi
Carl Sagan nu era de acord cu navetele spaţiale, despre care considera că deturnează fonduri de la explorare. O staţie spaţială, era de părere Sagan, are sens doar dacă pregăteşte oamenii pentru o călătorie mai lungă.
Obişnuia să-şi înregistreze ideile pe o casetă audio, care era mai apoi transcrisă. Odată începută, lăsa cu greu ca o carte să-i iasă din mână: în jur de 20 de versiuni ale volumului Un palid punct albastru au fost păstrate, toate pline de sublinieri şi comentarii ale autorului.
Avea o singură şi profundă nemulţumire faţă de serialul Star Trek: faptul că într-o societate globală proiectată în viitor, majoritatea ofiţerilor de pe nave sunt supărător de anglo-americani. În fapt, din 14 denumiri de nave cunoscute de Sagan, doar 2 proveneau dintr-o cultură nonamericană: Congo şi Potemkin.
Set McFarlane, creatorul seriei Family guy, a pus la bătaie o sumă pentru a ajuta Biblioteca Congresului să instituie o arhivă dedicată lui Carl Sagan. În arhiva Set McFarlane se regăsesc peste 1000 de cutii de documente.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.