Centralele de apartament interzise în blocurile noi din Cluj-Napoca
Primarul Emil Boc anunță că la Cluj-Napoca se lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și, în același timp, reducerea poluării cauzate de centralele de apartament.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 noiembrie 2021, 12:03
Prima măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente:
Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare. (Emil Boc)
Emil Boc a făcut și precizări legate de proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze, pentru a-și monta o centrală individuală. El a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze, Primăria Cluj-Napoca neavând în plan să stopeze această practică:
Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare. (Emil Boc)
Familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor suferi în această iarnă de frig sau din cauza lipsei apei calde, așa cum se întâmplă în alte orașe ale țării. Asigurarea dată de reprezentanții administrației locale este întărită de intenția ca în viitor să fie căutate și surse europene de finanțare pentru acoperirea subvențiilor acordate abonaților Regiei de Termoficare. Emil Boc a explicat că prin acordarea acestor subvenții oamenii vor plăti facturi mai mici la încălzire, nu vor mai avea dorința să-și monteze centrale de apartament și, în acest fel, poluarea din municipiu nu va crește:
Aceste politici vor putea beneficia și de susținere și de subvenții din partea orașului, pentru că sunt dimensiuni verzi nepoluante. Deci vom putea menține un anumit grad de subvenție a gigacaloriei, a prețului de producție, în condițiile în care ceea ce producem nu poluează în oraș. (Emil Boc)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.