Ascultă Radio România Cluj Live

Vin alb și vin roșu

Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de producerea culorii vinului.

vin alb şi roşu

Articol editat de cristina.rusu, 10 noiembrie 2021, 18:00

Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare. Într-o soluţie alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru. Până în prezent, cei mai mulţi experţi în domeniu credeau că strugurii albi nu conţin antocieni, explicând astfel motivul pentru care vinul alb este de cele mai multe ori aproape incolor, a declarat, pentru revista „New Scientist, Panagiotis Arapitsas”, de la Fundaţia Edmund Mach din Italia.

Echipa de cercetători condusă de Arapitsas a utilizat tehnica intitulată spectrometrie de masă pentru a analiza struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling, folosite pentru producerea vinului alb. Autorii studiului au descoperit că aceste soiuri conţin de fapt antocieni. Concentraţia acestor substanţe în strugurii albi este de câteva mii de ori mai mică decât în cazul soiurilor de struguri negri, cum ar fi Merlot, potrivit studiului publicat în „Food Research International”.

Arapitsas crede că descoperirea poate oferi o explicaţie pentru acele vinuri care ar trebui să fie albe, dar ajung să aibă o tentă roz, precum vinul rosé. Antocienii sunt responsabili şi pentru culoarea roşie a murelor, dar şi pentru culorile frunzelor în timpul toamnei, potrivit britanicului Andy Brunning, care administrează un blog intitulat Compound Interest.

Brunning spune că vinul roşu este un amestec complex a 800 până la 1.000 de compuşi chimici. Substanţe precum taninul şi fenolii alcătuiesc doar circa 0,1% din conţinutul unei sticle de vin roşu, dar influenţează cel mai mult culoarea şi aroma licorii.

Pe măsură ce vinul se învecheşte, moleculele de antocieni suferă o largă varietate de reacţii pentru a forma compuşi complecşi mai mari, care pot, de asemenea, să contribuie la colorarea în roşu a vinului. Astfel, deşi concentraţia de antocieni dintr-o sticlă de vin va scădea constant, culoarea roşie va persista, a mai spus Andy Brunning.

Taninurile, alcătuite din mici molecule legate unele de altele pentru a forma un lanţ, sunt responsabile pentru gustul astringent al vinului, reacţionând cu proteinele din saliva celui care bea licoarea pentru a da senzaţia de „sec”. Taninurile contribuie, de asemenea, la stabilirea culorii unui vin, combinându-se cu antocienii.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Este posibilă călătoria în timp?
Diverse duminică, 6 aprilie 2025, 00:00

Este posibilă călătoria în timp?

Specialişti de la Universitatea din Queensland au ajuns la concluzia că este posibil, teoretic, să călătorim în timp, fără a conduce la...

Este posibilă călătoria în timp?
Dieta cu paste, susținută de un bucătar cu 3 stele Michelin
Diverse sâmbătă, 5 aprilie 2025, 12:01

Dieta cu paste, susținută de un bucătar cu 3 stele Michelin

Celebrii hotdogs sunt comparați cu țigări, cât despre zahăr, el ar trebui să fie evitat din alimentație. Acestea sunt sfaturile unui...

Dieta cu paste, susținută de un bucătar cu 3 stele Michelin
Serialul Adolescence va fi proiectat în liceele din Marea Britanie
Diverse sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

Serialul Adolescence va fi proiectat în liceele din Marea Britanie

De la 1 aprilie, Netflix pune la dispoziție miniseria britanică „Adolescence” în toate școlile de învăţământ secundar – care în...

Serialul Adolescence va fi proiectat în liceele din Marea Britanie
Veste bună pentru fanii lui Bruce Springsteen
Diverse vineri, 4 aprilie 2025, 13:23

Veste bună pentru fanii lui Bruce Springsteen

Cântărețul american Bruce Springsteen va lansa pe 27 iunie un set cu șapte albume nelansate anterior, intitulat „Tracks II: The Lost...

Veste bună pentru fanii lui Bruce Springsteen
Diverse vineri, 4 aprilie 2025, 12:00

Îmbătrânirea începe din farfurie

Ceea ce punem în farfurie este important, dar şi mai important decât mâncarea în sine este modul în care o pregătim, combinaţiile pe care le...

Îmbătrânirea începe din farfurie
Diverse vineri, 4 aprilie 2025, 00:00

Cum a ajuns o femeie să fie mireasă de 20 de ori

De meserie mireasă, o femeie din China s-a căsătorit fictiv de 20 de ori pentru a-i salva pe bărbații cu care s-a măritat de presiunea...

Cum a ajuns o femeie să fie mireasă de 20 de ori
Diverse joi, 3 aprilie 2025, 00:00

Microparticule de plastic în guma de mestecat!

Mestecarea de gumă duce la eliberarea a sute de particule de microplastic în gură, conform unui studiu prezentat marți, 25 martie, în cadrul...

Microparticule de plastic în guma de mestecat!
Diverse miercuri, 2 aprilie 2025, 00:00

De ce sar cangurii?

Cangurii și wallaby sunt singurele două animale de talie mare care se deplasează sărind pe două picioare, au explicat oamenii de știință de...

De ce sar cangurii?