Planeta se îndreaptă către niveluri catastrofale de încălzire globală
Două organizaţii de cercetare participă la elaborarea analizei ştiinţifice intitulate The Climate Action Tracker (CAT, ce ia în considerare măsurile adoptate de guverne pentru a contracara această problemă.
Articol editat de cristina.rusu, 14 noiembrie 2021, 18:00 / actualizat: 14 noiembrie 2021, 19:40
Ţările participante la reuniunea COP26 îşi propun să menţină creşterea temperaturii globale sub nivelul de 1,5 grade Celsius. Potrivit corespondenţilor BBC, dacă toate promisiunile ţărilor vor fi puse în practică, mai ales cele pe termen lung – reducerea la zero a emisiilor de dioxid de carbon până în 2025 – creşterea temperaturii globale va fi de 1,8 grade Celsius, însă acesta este un scenariu foarte optimist.
Analizând doar angajamentele pe termen scurt, până în 2030, se observă că temperatura globală va creşte cu 2,4 grade Celsius – mult peste pragul minim de 1,5 grade.
Modificările climatice subminează capacitatea oceanului de a absorbi emisiile de carbon
Cercetările efectuate pe fundul Oceanului Atlantic sugerează că modificările climatice subminează capacitatea mării de a absorbi emisiile de carbon. Proiectul implică oameni de ştiinţă din întreaga lume, care au folosit roboţi pentru a obţine mostre de pe fundul oceanului, la sute de kilometri de coasta vestului Africii.
Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce temperaturile globale cresc, mai puţin carbon poate fi înmagazinat în mare.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.