O dietă populară poate dăuna sănătăţii
Acest tip de alimentaţie include o mulţime de fructe şi legume, cereale integrale, peşte, ulei de măsline şi nuci, care ajută la prevenirea demenţei, diabetului, bolilor de inimă şi disfuncţiei erectile. În multe ţări din lume, această dietă este considerată cea mai bună.
Articol editat de cristina.rusu, 16 noiembrie 2021, 12:00
Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor norvegieni, dieta mediteraneană poate dăuna sănătăţii din cauza produselor de proastă calitate.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, fructele şi legumele cumpărate din magazine conţin o cantitate mare de pesticide şi insecticide, care slăbesc sistemul imunitar şi încetinesc creşterea şi dezvoltarea copiilor.
Cercetătorii au efectuat un experiment. Timp de o săptămână, participanţii la studiu au urmat dieta occidentală obişnuită, care a inclus relativ puţine fructe, legume şi vin, după care au trecut la dieta mediteraneană, reducând consumul de carne, produse lactate şi grăsimi saturate.
În urina participanţilor, s-a descoperit un exces de peste trei ori de insecticide şi compuşi organofosforici.
Există tot mai multe dovezi că astfel de toxine ne pot slăbi sistemul imunitar şi pot afecta fertilitatea. Fructele, legumele şi cerealele integrale cultivate în mod convenţional sunt una dintre principalele surse de poluanţi ai mediului.
Dieta mediteraneană se bazează pe astfel de alimente, susţin oamenii de ştiinţă, sugerând că substanţele nocive afectează hormonii din organism. Cercetătorii au adăugat că descoperirile ar putea explica „o predispoziţie mai scăzută la supraponderalitate şi obezitate, sindrom metabolic şi cancer” în rândul celor care consumă alimente cultivate organic.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.