Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Cei care sunt vegani tot timpul deja s-au adaptat la stilul acesta de viață și le este destul de ușor să treacă peste momente de acest gen, doar așa trăiesc ei zi de zi, fără carne!
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2021, 13:12
Cea mai mare problemă a celorlalți, a celor mulți, e că postul ăsta, care este un obicei străbun, vine cu tot cu obiceiurile culinare străbune- asta pe de o parte nu e lucru rău, dar, din perspectiva diversității gastronomice, este. Fie că sunt leneși, fie că nu au timp sau pur și simplu îndură perioada asta, marea majoritate nu încearcă să-și diversifice meniul vegan/post. Și se tot învârt în jurul sarmalelor cu păsat și a fasolii frecate până dă Domnul și trece postul.
Dar să nu fim răi, mai există și o categorie care încearcă lucruri noi, doar că din obișnuință caută în preparatele vegane tot gusturile și aromele care predomină în gastronomia bazată pe proteină animală. Acest lucru îi duce, spre disperarea lor, tot acolo, adică la o lipsă a satisfacției gastronomice. E numai de bun simț să conștientizezi că un avocado, o salată de vinete sau o sfeclă coaptă nu pot fi la fel de sățioase ca o bucată de salam, carne sau mici. Declarație doar pe jumătate adevărată, ar zice un hard core vegan: mâncărurilor ăstora li se pot aduce îmbunătățiri de ordin gustativ, dar mai ales de suplimentare a nutrienților necesari funcționării în parametri, dar și de îmbunătățire a gustului.
Astfel că, o sfeclă poate fi coaptă, glazurată cu un sos picant sau bbq vegan, o tocăniță de ciuperci poate fi aromată prin călirea mai îndelungată a cepei din rețetă, și chiar mărirea cantității de ceapă, o ciorbă poate avea „afumătură” adăugând boia afumată etc.
Apoi consistența și senzația de sațietate se rezolvă prin adăugarea de diverse tipuri de nuci, semințe și cereale, toate acestea aducând la masă o mulțime de nutrieți esențiali. Așa că, atunci când ți-e foame, nu râde de 100 de grame de miez de nucă sau migdale, rumenite și puse mai apoi într-o tocăniță; o să facă diferența între o masă fadă și lipsită de consistență și o masă gustoasă și sățioasă.
Dacă țineți post, măcar să mâncați bine, e important!
Chef, Horia Simon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.