Şi-a petrecut copilăria în pădurile aflate la nord de Quebec, tatăl său fiind profesor de entomologie. A început să scrie la 16 ani, iar primul volum de versuri l-a publicat pe când era în facultate. În 18 noiembrie 1939 s-a născut Margaret Eleanor Atwood:
Articol editat de cristina.rusu,
18 noiembrie 2021, 10:34
Şi-a petrecut copilăria în pădurile aflate la nord de Quebec, tatăl său fiind profesor de entomologie. A început să scrie la 16 ani, iar primul volum de versuri l-a publicat pe când era în facultate. În 18 noiembrie 1939 s-a născut Margaret Eleanor Atwood:
Educaţia
Călătorind mult ca urmare a cercetărilor tatălui ei, Margaret Atwood nu a urmat o şcoală formală până la 12 ani. Cam tot pe atunci a descoperit cărţile, devenind o cititoare pasionată de romane poliţiste, povestiri canadiene despre animale şi benzi desenate. A studiat literatura engleză la Universitatea din Toronto, pe care a absolvit-o cu o diplomă de merit. Revista colegiului Victoria a universităţii a fost cea în care şi-a publicat primele încercări literare. A urmat studii de master la Harvard şi chiar s-a înscris la doctorat, dar a abandonat în final teza ei despre romantismul metafizic englez.
Cariera literară
A debutat în volum în 1961 cu Double Persephone, căruia i-au urmat 4 alte cărţi în ediţii restrânse. În 1969 a apărut Femeia comestibilă: interpretată ca o critică la adresa consumerismului nord-american, cartea e creditată tot odată ca fiind cea care a scos la lumină ideile feministe elaborate în lucrările de mai târziu. În anii ’70 interesul faţă de Margaret Atwood a crescut atât de mult încât a obţinut titlul dubios de cea mai bârfită scriitoare a Canadei. Cel mai cunoscut volum al ei rămâne Povestea slujitoarei, o carte distinsă cu premiul Arthur C. Clarke şi finalistă la Booker Prize. Criticii insistă adesea în căutarea de elemente autobiografice în opera lui Margaret Atwood; până acum însă scriitoarea s-a arătat rezistentă la a discuta acest gen de interpretări. Spre deosebire de alţi autori mainstream, Margaret Atwood nu simte înjositoare eticheta de science fiction pentru cărţile ei, printre lucrările sale numărându-se chiar o amplă trilogie postapocaliptică având ca subiect biotehnologia.
Viaţa personală
Margaret Atwood pretinde că se înrudeşte cu Mary Webster, o supravieţuitoare a linşajelor împotriva vrăjitoarelor din secolul 17. Webster e sursa de inspiraţie pentru un apreciat poem al scriitoarei, dar apare şi în dedicaţia pentru Povestea slujitoarei. În 1968 Atwood s-a căsătorit cu scriitorul american Jim Polk, o căsnicie care a durat până în 1973. La scurt timp, aceasta a intrat într-o relaţie cu scriitorul Graeme Gibson, care a durat până la moartea acestuia, în 2019. Scriitoarea are o fiică, Eleanor Jess Atwood Gibson. Cu toate că profesia ei este scrisul, Margaret Atwood spune că se descurcă foarte rău cu partea de spelling, alegând în ultimii ani munca pe computer în defavoarea scrisului de mână.
În 2004, pe când era într-un turneu de prezentare a romanului Oryx şi Crake, Atwood a făcut speculaţii privind o tehnologie care i-ar permite să conecteze o pană de scris la computer, pentru a putea da autografe chiar când nu e prezentă fizic. A trecut rapid la fondarea unei companii care să dezvolte şi să distribuie această tehnologie. Astăzi firma există încă, oferind facilităţi de semnătură electronică.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.