Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Emilio Pucci (2) [FOTO]
Continuăm azi povestea despre Emilio Pucci, celebrul designer italian, născut într-o zi de noiembrie.
Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2021, 06:00 / actualizat: 18 noiembrie 2021, 7:58
Continuăm azi povestea despre Emilio Pucci, celebrul designer italian, născut într-o zi de noiembrie.
Stilul Pucci a fost copiat adesea, așa cum se-ntâmplă în modă. Sinonimă cu calitatea cea mai ridicată și amprenta luxului incontestabil, marca Pucci este cea care a făcut să se vorbească de “made in Italy style’’.
Una dintre susținătoarele sale constante, Marjorie Grimswold l-a sfătuit pe designer să-și semneze printurile pentru a nu putea fi lesne copiate.
Așa se deosebește și astăzi un print original Pucci de multele imitații neconforme- un mic Emilio scris în locuri aproape invizibile pentru ochiul necunoscătorului, care asigură proprietarul că deține originalul.
Varianta de a semna cu prenumele nu este nici ea obișnuită, dar trebuie ținut cont de faptul că numele de familie al creatorului era un nume ilustru în societatea aristocratică, cu genealogia mergând până în sec. XIII.
Nu se făcea ca un membru al aristocrației și mai apoi chiar membru în Parlamentul italian să se dedea unor activități considerate nedemne pentru statutul său social. Pucci însuși a declarat la un moment dat că nici un membru din familia sa nu a lucrat, el fiind primul într-o mie de ani.
Cu toate acestea Emilio Pucci a iubit mereu această latură creativă și nu părea să aibă nici o dificultate în a îmbina aspectele controversate ale politicii și deopotrivă ale modei.
Circulă diferite povești despre tinerețea lui Emilio Pucci, inclusiv una care îl apropie de fiica cea mai mare a lui Mussolini cu care acesta era prieten. Se pare că datorită acestei prietenii, Pucci a trebuit să stea ascuns o vreme în exil după moartea dictatorului.
De la Pucci avem și celebri pantaloni Capri– cei țigaretă care pun în valoare forma piciorului- o idee inedită pentru acea vreme. Capri, insula vestită pentru vacanțe exotice ale protipendadei de după cel de-al doilea război mondial adăpostea boutique-ul de lux al creatorului.
Combinația de pantaloni ce flatau silueta cu bluzele lejere din jerse de mătase în culori și combinații strălucitoare au reprezentat lansarea veritabilă a unui life-style în acele vremuri.
Să ne amintim doar imaginile cu femei celebre cu tipul de coafuri savante specifice sfârșitului decadei 6o, cu eșarfe de mătase Pucci înnodate pe cap- cercei mari, exotici, machiaj puternic- nimic nu era prea mult pentru un astfel de stil asumat.
Dincolo de acest aspect care ar putea părea excentric unora, creațiile în sine erau extrem de practice, facil de transportat într-un bagaj de vacanță-nu era șifonabile- și ușoare.
Printurile care curgeau maiestuos erau astfel gândite, ca împreună cu linia de croi și mișcarea și anatomia femeii să creeze în privitor senzația de unduire, mister și senzualitate.
Momentul apariției creației Pucci a fost extrem de fericit, deoarece lumea avea nevoie de bucurie, veselie și culoare după perioada ingrată a războiului.
Printurile sale din anii 50, de pildă ilustrează motive din arta Renașterii, stilizează apusuri de soare și flori din insula Capri, mozaicurile domului Monreale din Sicilia, viața de noapte din Napoli- orașul său natal.
De-a lungul perioadei 1960-1980 printurile sale s-au inspirat din călătoriile sale în Cuba, Bali, India, Hong-Kong și Tanzania. Călătoriile în spațiu, explorările subacvatice, pop art-ul și op art-ul, muzica rock și psihedelică au influențat creația sa.
Unul dintre printurile sale celebre denumit Vivara, avea ca motiv de plecare frumusețea insulei Ischia, și acesta a fost și numele primului său parfum lansat în 1965.
S-a spus chiar, la un moment dat că aprofundarea vizuală a unui print Pucci are un efect mult mai temeinic decât consumarea diferitelor droguri pentru a ți crea viziuni psihedelice.
Afacerea Pucci a fost lăsată în mâinile fiicei sale Laudomia, care a avut grijă să angajeze directori artistici competenți pentru a duce mai departe moștenirea de excepție lăsată de tatăl său. Unul dintre ei a fost Christian Lacroix despre care am vorbit aici în luna mai a acestui an.
Pozele provin din: Fashion Designers from A-Z, ed. Taschen 2018/ 100 Ideas that changed Fashion de Harriet Worsley Ed. Laurence Publishing Ltd. 2019/ Dictionnaire International de la Mode Editions du Regard 2010
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.