Salon Internațional de Artă Naivă la Oradea
Vernisajul salonului va avea loc sâmbătă, 20 noiembrie 2021, de la ora 12.00.
Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2021, 14:56 / actualizat: 19 noiembrie 2021, 12:30
Datorită acestei manifestări, Oradea a devenit un pol important al artei naive pe plan internaţional, alături de Paris, Madrid, Katowice, Varenna şi altele, fiind emblematic pentru oraşul nostru. Prima manifestare de acest gen la Oradea a fost Salonul de Artă Naivă din 2014, de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai, a arătat pictorul Mihai Dascălu.
Ziua de 20 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, întrucât se serbează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, pictura naivă fiind foarte îndrăgită de copii. Aceasta pentru că pictura naivă este un gen de pictură ușor de realizat și de înțeles, iar tablourile multor pictori naivi atârnă pe pereții muzeelor din foarte multe țări. Și totuși, mulți nu știu ce anume definește pictura naivă.
La fel ca-n anii trecuți, vor participa o parte dintre cei mai renumiți și valoroși pictori naivi din țară, dar și din străinătate, teme abordate fiind diverse.
„La edițiile precedente au mai participat la SIAN Oradea pictori naivi de mare valoare pe plan internațional, cum ar fi Giuliano Zoppi din Italia, Alain Donnat și Jean Deletre din Franța”, a spus Mihai Dascălu.
Lucrările vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.
Organizatorii și-au propus, ca-n anii viitori, să realizeze mai multe proiecte pe plan internațional prin care Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea să crească în valoare.
Ei au dezvăluit că există discuții avansate cu mai mulți operatori culturali importanți din Belgia, Franța, Spania, Italia, Bulgaria, Ungaria Polonia, dar și din Statele Unite (New York și Los Angeles) pentru a organiza activități comune spre beneficial tututor participanților, dar și pentru a impulsiona turismul cultural din Oradea și județul Bihor.
Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 9 ianuarie 2022.
Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea este organizat de Centrul de Cultură al județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.