Ascultă Radio România Cluj Live

21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului

ziua-internationala-a-salutului

Netichetă: 15 reguli ale politeţii online

ziua-internationala-a-salutului
Foto: ziua-internationala-a-salutului

Articol editat de cristina.rusu, 21 noiembrie 2021, 00:00

Netichetă: 15 reguli ale politeţii online

21 noiembrie este data la care sărbătorim Ziua Mondială a Salutului, un element primordial în stabilirea de relaţii cu cei din jur. În lume salutul are diverse abordări şi semnificaţii, lipsa lui e însă percepută peste tot ca o ignorare gravă a politeţii. Pentru că prima impresie contează; iar studiile au arătat că numai 7 secunde durează până când aceasta se construieşte, chiar şi în online. Sunt secunde esenţiale, în care cineva care ne citeşte mesajele sau ne vizualizează profilul va decide dacă suntem persoane de încredere sau îi vom inunda feedul cu teorii conspiraţioniste. Iată câteva reguli ale politeţii online:

 

            – Un limbaj adecvat

Nu ne ascundem în spatele unei personalităţi alternative, construită pentru online. Dacă sunt cuvinte pe care nu le-am spune faţă în faţă, nu le vom folosi nici pe internet. Să nu uităm că la celălalt calculator stă un om real, care e afectat negativ de cuvintele noastre.

 

            – Tonul contează

Dacă nu suntem filologi, nu ne va interesa valoarea gramaticală a punctuaţiei. Totuşi contează să o folosim în online pentru tonul pe care vrem să-l dăm mesajului nostru. Utilizarea de emoji-uri în acelaşi scop nu este nepoliticoasă, deşi poate ar fi mai bine să păstrăm la minim feţele colorate în mesajele profesionale. Atenţie: cuvintele scrise în întregime cu majuscule înseamnă că strigăm la celălalt.

 

            – Contextul:

Ca în cazul întâlnirilor faţă în faţă, eticheta nu va fi aceeaşi în toate contextele, pe toate platformele. Dacă nu suntem siguri ce reguli se aplică, putem să începem de la un grad mai ridicat de formalism, de la care să coborâm dacă e nevoie.

 

            – Salutul potrivit

În online se practică variante prescurtate precum „hey” sau „bună”; unii le vor percepe însă ca fiind insultătoare, ca şi cum ne-am trage de mâneci.

 

            – Te rog şi mulţumesc:

Pe ecranul tactil e foarte tentant să tăiem din mesaj cuvintele de prisos. Totuşi „te rog” şi „mulţumesc” reprezintă un efort de doar 2 secunde. Un sfat pentru studenţi: cursul online are poate un caracter informal, totuşi profesorii nu vor fi încântaţi de abandonarea acestor formule de politeţe.

 

            – Verificarea informaţiei

Tratamentul citit pe un forum poate că sună grozav, motiv pentru care simţim nevoia să-l împărtăşim cu ceilalţi. Totuşi dacă se va dovedi a fi fost fals, mai mult îi va necăji pe cei pe care am vrut să-i ajutăm.

 

            – Fără mizerie:

Nimic nu e mai enervant ca mesajele trimise întregii liste de prieteni. Dincolo de asta însă obiceiul e şi periculos, pentru că sunt coduri rău intenţionate care se răspândesc astfel. Expedierea unei urări de noroc la 10 prieteni din listă va aduce mai degrabă carma proastă.

 

            – Răspunsul prompt:

Dacă nu îl marcăm ca spam, dacă nu îl ştergem direct, răspunsul la e-mail în câteva zile e un gest de curtoazie. Să nu ignorăm o întrebare pretinzând că nu am primit mesajul.

 

            – Actualizări:

E nepoliticos să păstrăm online informaţii care nu mai sunt actuale doar pentru că nu ne batem capul să le updatăm. E cazul serviciilor care apar pe internet ca fiind deschise când ele, nu mai sunt de fapt disponibile. Dacă nu putem păstra informaţiile actualizate, mai bine să închidem pagina cu totul.

 

            – Sarcasmul:

Uităm că e mai greu de înţeles de către cineva care nu ne cunoaşte personal. Sarcasmul online dă rateuri în multe cazuri, când comentariul e perceput ca fiind nepoliticos şi răuvoitor.

 

            – Grupuri şi chaturi:

Sunt fie o resursă, fie o bătaie de cap, în funcţie de cât de bine cunosc oamenii neticheta. Este relaxant să trăncănim pe diverse grupuri… dar nu şi pentru cei care primesc 30 de notificări la rând, când tot ce i-ar interesa sunt informaţiile importante.

 

            – Căutarea:

Să încercăm să găsim noi înşine informaţia înainte de a adresa o întrebare. E vorba atât de articolele pe care trebuie să le citim, cât şi de evenimentele online, care au data, ora şi modul de participare frumos evidenţiate.

 

            – Adrese:

Ştim, nu e bine să judecăm după aparenţe. În plus multe firme pun la dispoziţia angajaţilor adrese profesionale de mail, care fac inutilă discutarea acestei probleme. Totuşi chiar ca studenţi adrese precum badboy01 sau fanofarmin95 s-ar putea să ne aducă în situaţia de a nu fi luaţi în serios.

 

            – Ce e privat?

Niciodată să nu trimitem materiale, postări, imagini care ar putea fi considerate nepotrivite, nici măcar prietenilor. Nimic nu e cu adevărat privat în online.

 

            – Uită şi iartă:

Aceste reguli sunt atât de fluide, încât e de mirare dacă vor mai fi complet valabile la finalizarea lecturii lor. Depind enorm de mult de context şi de evoluţia mediului digital, care influenţează comportamentele online. Să încercăm să înţelegem că nu toată lumea cunoaşte politeţea online acceptabilă într-un anumit moment şi să îi ajutăm pe cei la care observăm dificultăţi în comunicarea scrisă pe internet.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Record unic: a înotat Maratonul celor 7 oceane în doar 173 de zile!
Diverse marți, 3 septembrie 2024, 06:00

Record unic: a înotat Maratonul celor 7 oceane în doar 173 de zile!

Înotătorul bulgar Petar Stoicev a stabilit încă un record unic, informează Gong.bg. Bulgarul în vârstă de 47 de ani a reuşit să înoate în...

Record unic: a înotat Maratonul celor 7 oceane în doar 173 de zile!
Descoperire revoluționară în domeniul cancerului intestinal
Diverse luni, 2 septembrie 2024, 12:00

Descoperire revoluționară în domeniul cancerului intestinal

Un grup de globule albe prezente în intestin ar putea duce la dezvoltarea cancerului. Acest lucru a fost dezvăluit de un nou studiu realizat de...

Descoperire revoluționară în domeniul cancerului intestinal
Cele cinci riscuri majore ale Inteligenței Artificiale în relația cu oamenii
Diverse luni, 2 septembrie 2024, 11:42

Cele cinci riscuri majore ale Inteligenței Artificiale în relația cu oamenii

Euronews Next – platforma digitală a Euronews, care acoperă inovarea și noua economie dintr-o perspectivă europeană – a selectat...

Cele cinci riscuri majore ale Inteligenței Artificiale în relația cu oamenii
Plante prietenoase cu animalele de companie
Diverse duminică, 1 septembrie 2024, 10:00

Plante prietenoase cu animalele de companie

De aceea, căutăm plante care „acceptă” animalele de companie și care să nu ne amenințe „bebelușii” cu blană dacă vor fi ronțăite....

Plante prietenoase cu animalele de companie
Diverse duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Tot mai mulți pini se usucă! Cauza?

Fenomene similare au fost raportate și alte state din nordul Europei.   Numeroşi pini au murit în regiuni din sudul Finlandei, un fenomen pe...

Tot mai mulți pini se usucă! Cauza?
Diverse sâmbătă, 31 august 2024, 14:00

Insula pe care toată lumea ar vrea să o viziteze, dacă ar şi găsi-o

În doar câteva zile, o insulă grecească inventată pe platforma X a devenit virală pe internet, câştigând un loc de seamă pe lista locurilor...

Insula pe care toată lumea ar vrea să o viziteze, dacă ar şi găsi-o
Diverse sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Tricou vândut cu 24 de milioane de dolari!

Un tricou care a fost purtat de jucătorul de baseball Babe Ruth a fost cumpărat cu 24 de milioane de dolari, devenind astfel cel mai scump articol...

Tricou vândut cu 24 de milioane de dolari!
Diverse vineri, 30 august 2024, 18:00

Fericirea poate fi acum studiată ca materie școlară

Nu toți copiii asociază școala cu un sentiment de fericire și bucurie. Dar fericirea din Germania poate fi acum studiată ca materie școlară....

Fericirea poate fi acum studiată ca materie școlară