Ascultă Radio România Cluj Live

21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului

ziua-internationala-a-salutului

Netichetă: 15 reguli ale politeţii online

ziua-internationala-a-salutului
Foto: ziua-internationala-a-salutului

Articol editat de cristina.rusu, 21 noiembrie 2021, 00:00

Netichetă: 15 reguli ale politeţii online

21 noiembrie este data la care sărbătorim Ziua Mondială a Salutului, un element primordial în stabilirea de relaţii cu cei din jur. În lume salutul are diverse abordări şi semnificaţii, lipsa lui e însă percepută peste tot ca o ignorare gravă a politeţii. Pentru că prima impresie contează; iar studiile au arătat că numai 7 secunde durează până când aceasta se construieşte, chiar şi în online. Sunt secunde esenţiale, în care cineva care ne citeşte mesajele sau ne vizualizează profilul va decide dacă suntem persoane de încredere sau îi vom inunda feedul cu teorii conspiraţioniste. Iată câteva reguli ale politeţii online:

 

            – Un limbaj adecvat

Nu ne ascundem în spatele unei personalităţi alternative, construită pentru online. Dacă sunt cuvinte pe care nu le-am spune faţă în faţă, nu le vom folosi nici pe internet. Să nu uităm că la celălalt calculator stă un om real, care e afectat negativ de cuvintele noastre.

 

            – Tonul contează

Dacă nu suntem filologi, nu ne va interesa valoarea gramaticală a punctuaţiei. Totuşi contează să o folosim în online pentru tonul pe care vrem să-l dăm mesajului nostru. Utilizarea de emoji-uri în acelaşi scop nu este nepoliticoasă, deşi poate ar fi mai bine să păstrăm la minim feţele colorate în mesajele profesionale. Atenţie: cuvintele scrise în întregime cu majuscule înseamnă că strigăm la celălalt.

 

            – Contextul:

Ca în cazul întâlnirilor faţă în faţă, eticheta nu va fi aceeaşi în toate contextele, pe toate platformele. Dacă nu suntem siguri ce reguli se aplică, putem să începem de la un grad mai ridicat de formalism, de la care să coborâm dacă e nevoie.

 

            – Salutul potrivit

În online se practică variante prescurtate precum „hey” sau „bună”; unii le vor percepe însă ca fiind insultătoare, ca şi cum ne-am trage de mâneci.

 

            – Te rog şi mulţumesc:

Pe ecranul tactil e foarte tentant să tăiem din mesaj cuvintele de prisos. Totuşi „te rog” şi „mulţumesc” reprezintă un efort de doar 2 secunde. Un sfat pentru studenţi: cursul online are poate un caracter informal, totuşi profesorii nu vor fi încântaţi de abandonarea acestor formule de politeţe.

 

            – Verificarea informaţiei

Tratamentul citit pe un forum poate că sună grozav, motiv pentru care simţim nevoia să-l împărtăşim cu ceilalţi. Totuşi dacă se va dovedi a fi fost fals, mai mult îi va necăji pe cei pe care am vrut să-i ajutăm.

 

            – Fără mizerie:

Nimic nu e mai enervant ca mesajele trimise întregii liste de prieteni. Dincolo de asta însă obiceiul e şi periculos, pentru că sunt coduri rău intenţionate care se răspândesc astfel. Expedierea unei urări de noroc la 10 prieteni din listă va aduce mai degrabă carma proastă.

 

            – Răspunsul prompt:

Dacă nu îl marcăm ca spam, dacă nu îl ştergem direct, răspunsul la e-mail în câteva zile e un gest de curtoazie. Să nu ignorăm o întrebare pretinzând că nu am primit mesajul.

 

            – Actualizări:

E nepoliticos să păstrăm online informaţii care nu mai sunt actuale doar pentru că nu ne batem capul să le updatăm. E cazul serviciilor care apar pe internet ca fiind deschise când ele, nu mai sunt de fapt disponibile. Dacă nu putem păstra informaţiile actualizate, mai bine să închidem pagina cu totul.

 

            – Sarcasmul:

Uităm că e mai greu de înţeles de către cineva care nu ne cunoaşte personal. Sarcasmul online dă rateuri în multe cazuri, când comentariul e perceput ca fiind nepoliticos şi răuvoitor.

 

            – Grupuri şi chaturi:

Sunt fie o resursă, fie o bătaie de cap, în funcţie de cât de bine cunosc oamenii neticheta. Este relaxant să trăncănim pe diverse grupuri… dar nu şi pentru cei care primesc 30 de notificări la rând, când tot ce i-ar interesa sunt informaţiile importante.

 

            – Căutarea:

Să încercăm să găsim noi înşine informaţia înainte de a adresa o întrebare. E vorba atât de articolele pe care trebuie să le citim, cât şi de evenimentele online, care au data, ora şi modul de participare frumos evidenţiate.

 

            – Adrese:

Ştim, nu e bine să judecăm după aparenţe. În plus multe firme pun la dispoziţia angajaţilor adrese profesionale de mail, care fac inutilă discutarea acestei probleme. Totuşi chiar ca studenţi adrese precum badboy01 sau fanofarmin95 s-ar putea să ne aducă în situaţia de a nu fi luaţi în serios.

 

            – Ce e privat?

Niciodată să nu trimitem materiale, postări, imagini care ar putea fi considerate nepotrivite, nici măcar prietenilor. Nimic nu e cu adevărat privat în online.

 

            – Uită şi iartă:

Aceste reguli sunt atât de fluide, încât e de mirare dacă vor mai fi complet valabile la finalizarea lecturii lor. Depind enorm de mult de context şi de evoluţia mediului digital, care influenţează comportamentele online. Să încercăm să înţelegem că nu toată lumea cunoaşte politeţea online acceptabilă într-un anumit moment şi să îi ajutăm pe cei la care observăm dificultăţi în comunicarea scrisă pe internet.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 00:00

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un smarald de 37 de carate, numit după proprietarul său original, Aga Khan, a fost vândut la licitaţie pentru aproape 9 milioane de dolari,...

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record