A condus guvernul francez în exil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost preşedintele Franţei, într-o perioadă de intensă creştere economică. În 22 noiembrie 1890 s-a născut Charles André Joseph Marie de Gaulle:
Articol editat de cristina.rusu,
22 noiembrie 2021, 12:00
A condus guvernul francez în exil în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost preşedintele Franţei, într-o perioadă de intensă creştere economică. În 22 noiembrie 1890 s-a născut Charles André Joseph Marie de Gaulle:
Se presupune că familia de Gaulle aparţinea de vechea nobilime militară franceză, unul din strămoşi fiind Richard de Gaulle, cavaler al regelui Philippe Auguste. De mic, Charles, împreună cu tatăl său, a descoperit operele lui Barres, Henri Bergson şi Charles Peguy şi a demonstrat un interes deosebit faţă de filosofie şi istorie. Şi-a încheiat studiile militare la Paris în 1912, terminând al 13-lea dintr-un şir de 221 de elevi. A fost repartizat la Regimentul 33 Infanterie, fiind în subordinea colonelului Pétain. La începutul războiului îl regăsim în funcţia de căpitan, fiind rănit de 2 ori şi luat prizonier într-un lagăr pentru ofiţerii francezi din Bavaria. A încercat să evadeze de 5 ori fără succes şi a fost în fine eliberat după încheierea armistiţiului, în 1918.
A predat la şcoli militare până în 1925, când a fost transferat la statul major al Mareşalului Petain, vicepreşedintele Consiliului de Război. În 1931 şi-a început activitatea în cadrul secretariatului general de Apărare Naţională din Paris. Acest post nou este foarte important pentru el, deoarece a fost ocazia de a se iniţia în Afacerile de ordin statal. În această perioadă Charles de Gaulle şi-a dezvoltat teoriile sale militare: a publicat Ascuţişul Sabiei (1932), Înarmarea ca profesie (1934), Franţa şi înarmarea ei (1938). Ultima carte, care denunţă ca o concepţie “împietrită” şi conservatoare “războiul de poziţii“ dusă de Statul-Major, a provocat un conflict cu Petain. Ideile sale se vor ciocni totuşi, pe de o parte, cu un conservatorism profund al comandanţilor militari, şi, pe de altă parte, cu principialii republicani. În timpul ocupaţiei naziste de Gaulle, pe atunci colonel, s-a adresat poporului francez prin Radio Londra, de la microfonul BBC, chemând francezii la rezistenţă.
Ca preşedinte, de Gaulle a dus o politică de independenţă naţională, retrăgându-se din NATO şi elaborând pentru Franţa propriul său program de apărare nucleară. A refăcut relaţiile diplomatice cu Germania, pentru a crea un punct de echilibru între sfera de influenţă anglo-americană şi cea sovietică. S-a opus oricăror tendinţe care ar fi dus la o Europă supranaţională, preferând ideea unui continent divizat în state naţionale. De Gaulle a respins de 2 ori intrarea Marii Britanii în Comunitatea Economică Europeană. Charles de Gaulle a demisionat din funcţia de preşedinte în 1969, după ce a pierdut un referendum în care propunea o decentralizare pe o scară mai largă. A murit un an mai târziu, la locuinţa sa din Colombey-les-deux-Églises.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.