În acest week-end începem să ne pregătim de sărbători: se deschid târgurile de Crăciun la Cluj și la Sibiu, iar la Dej s-a montat în centru un brad înalt de 12 metri. El va fi împodobit săptămâna viitoare.
Articol editat de cristina.rusu,
26 noiembrie 2021, 06:00 / actualizat: 29 noiembrie 2021, 10:06
În acest week-end începem să ne pregătim de sărbători: se deschid târgurile de Crăciun la Cluj și la Sibiu, iar la Dej s-a montat în centru un brad înalt de 12 metri. El va fi împodobit săptămâna viitoare.
La Cluj revine Festivalul luminii LightsOn, care ne propune un câmp de licurici în Iulius Park, dar și o instalație luminoasă pe Podul Elisabeta, care vorbește despre dor.
Dar să le luăm pe rând:
De vineri, 26 noiembrie, un câmp de licurici o să ne aducă aminte de copilărie la Iulius Park.
Instalația este creată din lumini led, încapsulate în mici sfere transparente, fiecare sprijinită într-o tijă de oțel foarte subțire, aproape invizibilă. Astfel, greutatea fiecărei lumini face ca mișcarea acestora să fie una neuniformă, împreună creând efectul unui câmp cu licurici.
Și tot în cadrul Festivalului LightsOn pe Podul Elisabeta de lângă Opera Maghiară va fi montată instalația luminoasă cu mesajul ȘI MIE.
Ea vine ca răspuns la ”MI-E DOR DE TINE”, instalația de lumină amplasată în Chicago, cea care transmite dorul sutelor de mii de români care se află în „țara tuturor posibilităților”.
Cu toate că vorbim despre mii de kilometri distanță, împreună, cele două reușesc să reunească suflete și gânduri și să ne aducă mai aproape unii de alții chiar și numai emoțional, pentru câteva clipe. În data de 9 decembrie, alături de ele se va conecta și instalația „TE AȘTEPT” la București, aceasta întregind gândurile și emoțiile românilor, oferindu-le alinare atât celor aflați acasă, cât și familiilor lor de departe.
Instalația de lumină „ȘI MIE” ne așteaptă pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca, începând cu data de 26 Noiembrie. Ea ne invită să ne luăm un moment de respiro, unul în care să dăm frâu liber emoțiilor și să ne lăsăm purtați de magia luminii acolo unde fizic, nu reușim să ajungem.
Grădina Botanică din Cluj continuă seria de tururi ghidate, de această dată vor fi prezentați arborii ei remarcabili. Cel mai bătrân plop (Populus alba) din Județul Cluj, arborii mamut (Sequoiadendron giganteum), arborii pagodelor (Ginkgo biloba) și mulți alții vă așteaptă să-i descoperiți!
Până duminică, 28 noiembrie 2021 se vor organiza tururi ghidate, zilnic de la orele 10:00, 12:00 și 14:00. Din cauza condițiilor speciale legate de pandemia COVID-19, numărul maxim de participanți într-un grup va fi limitat (10 persoane).
Pentru înscriere trebuie să trimiteți un email la adresa gradina.botanica.borza@gmail.com. Înscrierile pentru tururile ghidate de duminică (28 noiembrie) se fac până sâmbătă (27 noiembrie) ora 16:00.
Marcăm și o aniversare. Muzeul de Artă din Cluj împlinește anul acesta 70 de ani. Expoziția „#Șaptezeci” dorește să aducă în fața publicului lucrări ale unor artiști care au participat la viața și evoluția muzeului, fiind figuri emblematice ale artei clujene. Expoziția rămâne pe simeze până în data de 9 ianuarie 2022.
Începe și Festivalul ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ, în format exclusiv online. Cu această ocazie, teatrul național ne oferă un pachet promoțional care permite vizionarea a șapte spectacole ale teatrului pe platforma entertix.ro
Întâlnirile Internaționale de la Cluj, Festivalul Teatrului Național Cluj-Napoca, marchează un deceniu de existență, creație și dialog teatral.
Căutările, redefinirile și reinventările și-au lăsat amprenta asupra producțiilor ultimilor doi ani constituie tema acestui festival care marchează un deceniu de existență.
Vă semnalez și două evenimente caritabile, poate în week-end vă găsiți vreme să contribuiți.
Muzeul ASTRA derulează o campanie de strângere de bunuri pentru familii nevoiașe.
Donațiile se lasă la intrarea principală în Muzeul din Dumbrava Sibiului (Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16), Pavilionul Muzeal Multicultural, la casa de bilete, de luni până duminică, în intervalul orar 8-17, până pe 15 decembrie 2021.
Puteți dona haine și încălțaminte, jucării, rechizite, produse de igienă și curățenie, alimente neperisabile.
Foto: Muzeul Astra
O campanie similară este organizată și la Zalău, în cadrul unui proiect caritabil organizat de liceeni. La Biblioteca Județeană Sălaj puteți contribui cu donații până pe 15 decembrie.
Conform celui mai recent studiu realizat de World Vision Romania, jumătate dintre părinții din mediul rural ar anula, dacă ar putea, Crăciunul din acest an. 1 din 6 părinți are mai puțin de 10 lei pentru a cumpăra un cadou copilului. Dacă doriți să mai îndulciți această statistică vă puteți implica zilele acestea.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.