Mutaţii în lanţ şi un nivel de contagiozitate ridicat: noua variantă a COVID-19 trezeşte teama autorităţilor sud-africane de un nou val de pandemie, în urma anunţului făcut joi, 25 noiembrie, de comunitatea ştiinţifică a ţării.
Articol editat de cristina.rusu,
26 noiembrie 2021, 15:48
Mutaţii în lanţ şi un nivel de contagiozitate ridicat: noua variantă a COVID-19 trezeşte teama autorităţilor sud-africane de un nou val de pandemie, în urma anunţului făcut joi, 25 noiembrie, de comunitatea ştiinţifică a ţării.
Varianta B.1.1.529 prezită un număr „extrem de ridicat”de mutaţii şi „putem vedea că are un potenţial de răspândire foarte rapid”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira, într-o conferinţă de presă online supervizată de ministerul Sănătăţii.
Echipa sa de la institutul de cercetare Krisp, sprijinită de Universitatea Kwazulu-Natal, descoperise deja anul trecut varianta Beta, foarte contagioasă.
Metamorfozările virusului iniţial pot, potenţial, să-l facă mai transmisibil până la a-l face dominant: a fost cazul cu varianta Delta, descoperită
iniţial în India şi care, potrivit OMS, a redus cu 40 % eficacitatea vaccinurilor anti-Covid.
În acest stadiu, cercetătorii sud-africani nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-Covid existente contra noii forme a virusului.
Ce ne îngrijorează este că această variantă ar putea nu numai să aibă o capacitate de transmitere sporită, dar şi să fie capabilă să ocolească anumite părţi ale sistemului nostru imunitar, a declarat un alt cercetător, profesorul Richard Lessells.
Pană astăzi, au fost semnalate 22 de cazuri, care afectează în principal tinerii, potrivit Institutului naţional pentru maladii transmisibile (NICD). Au fost semnalate cazuri şi în Botswana vecină şi în Hong Kong, la o persoană revenită dintr-o călătorie în Africa de Sud.
Numărul de cazuri detectate şi procentajul de teste pozitive cresc rapid, a confirmat NICD într-un comunicat, în special în provincia cea mai populată, Gauteng, care include Pretoria şi Johannesburg.
Structurile de sănătate trebuie să se aştepte la un nou val de bolnavi în următoarele zile sau săptămâni, au avertizat cercetătorii.
Africa de Sud, oficial ţara cea mai afectată de virus de pe continent, a cunoscut o nouă creştere a contaminărilor în ultimele săptămâni. Atribuită mai întâi variantei Delta, noua variantă este la originea acestei creşteri „exponenţiale” şi reprezintă „o ameninţare majoră”, a declarat ministrul sănătăţii, Joe Phaahla.
Emergenţa acestei noi forme „întăreşte faptul că acest duşman invizibil cu care avem de-a face este foarte imprevizibil”, a adăugat el.
Africa de Sud înregistrează de la începutul pandemiei circa 2,9 milioane de cazuri, cu 89.600 de decese. Miercuri s-au înregistrat peste 1.200 de noi cazuri în 24 de ore, faţă de circa 100 la începutul lunii. Autorităţile se tem de un nou val al pandemiei până sfârşitul anului.
Oficiali medicali din Marea Britanie s-au declarat „alarmaţi” de apariţia unei noi tulpini a coronavirusului, afirmând că acasta pare a fi „cea mai gravă” întâlnită până acum.
Noua variantă de coronavirus prezintă de două ori mai multe mutaţii decât varianta Delta, iar sistemului imunitar îi este mai greu să o detecteze. Cercetătorii spun că tulpina diferă în mod dramatic faţă de varianta originală a coronavirusului. Au fost identificate 59 de cazuri de infectare cu noua tulpină, în Africa de Sud, Hong Kong şi Botswana.
Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi de virulenţă al noii variante de COVID-19, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP şi Reuters.
Experţii OMS, însărcinaţi cu monitorizarea evoluţiei coronavirusului, se întrunesc vineri, 26 noiembrie, pentru a stabili dacă noua varianta ar trebui clasificată drept „îngrijorătoare” sau „de urmărit”, a explicat Christian Lindmeier, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ONU de la Geneva.
Totodată, OMS a avertizat ţările în legătură cu impunerea imediată de restricţii de călătorie legate de noua variantă B.1.1.529 de coronavirus.
Permiteţi-mi să reiterez poziţia noastră oficială: OMS recomandă ţărilor să continue să aplice o abordare ştiinţifică şi bazată pe riscuri. În acest moment, implementarea de măsuri de restricţii de călătorie nu este recomandată, a subliniat Christian Lindmeier.
RADOR/AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.