Sesam deschide cartea: O istorie secretă a Țării Vampirilor de Adina Popescu [AUDIO]
Cartea Pricoliciului, primul volum al trilogiei O istorie secretă a Țării Vampirilor este un roman-provocare, un roman pentru cititorii înrăiți, un roman numai bun de citit în luna noiembrie, luna lupului, deoarece, în caz că nu știați, pricoliciul, simpaticul nostru protagonist este un băiat-lup.
Articol editat de cristina.rusu, 26 noiembrie 2021, 06:00 / actualizat: 26 noiembrie 2021, 10:00
Pentru a gusta cu adevărat această carte cititorul trebuie să fie deja un locuitor vechi al lumii Basmului, să-i cunoască tiparele, personajele și secretele. Este o carte care se citește în tandem, de către copii și părinți deopotrivă. Copiii vor cunoaște fascinația unei lumi fabuloase, în timp ce părinții vor retrăi lecturile copilăriei, la întâlnirea cu personajele basmelor românești: Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana și Zmeul, Greuceanu, Împăratul Verde și Împăratul Roșu sau Inia Dinia și zânele de la Mănăstirea Calu Gastru.
Cartea pricoliciului, departe de a fi un amestec de ființe fabuloase și povești tradiționale, este o călătorie inițiatică, o călătorie în căutarea sinelui pentru fiecare dintre personaje, pentru însăși Țara Vampirilor, aflată în reconstrucție, dar și pentru cititor. În epoca Basmului Comercial, lumea și-a pierdut valorile și sensul, iar semnele apropierii Sfârșitului sunt cele care pun în mișcare acțiunea. Pricoliciul, personaj fantastic din vremea Basmului Străvechi, amenințat de uitare, pornește în căutarea menirii sale. Drumul său se împletește cu cel al Domnului Ar (prescurtare de la Archibald), zis Călătorul, trimisul Conglomeratului Țărilor cu Roșii Palide, care trebuie să verifice și să raporteze neregulile în basmele pe care le întâlnește în Țara Vampirilor.
Ineditul aventurilor celor doi în Țara Vampirilor este dublat de umorul și ironia cu care scriitoarea își construiește personajele. Spre deliciul cititorilor, Zmeul Tase e un șofer de tir care mănâncă mici și cântă manele, Făt-Frumos, o vedetă care apare pe coperțile revistelor de modă, Greuceanu e un vagabond care cerșește la curtea Împăratului Roșu, în timp ce Sfinții fac trafic cu sânge pentru vampirii autentici, o specie pe cale de dispariție din cauza vânătorii excesive, iar Agenții Cataractă și Dioptrie, Corectorii oficiali, urmărescu să rescrie basmele care nu respectă noile reguli cu stilourile lor cu cerneală roșie.
Nicio asemănare cu realitatea contemporană nu poate fi trecută cu vederea, iar un adolescent învățat să gândească critic se va desfăta cu recunoașterea clișeelor și a stereotipiilor, punând cu siguranță sub semnul întrebării relația dintre fals și autentic.
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.