Americanii foloseau sistemul metric, dacă nu erau Piraţii din Caraibe
În anii 1700, fiecare stat american folosea ce unităţi de măsură avea chef, ceea ce îngreuna foarte mult comerţul interstatal. Thomas Jefferson, care înainte de a fi fost preşedinte a ocupat postul de ministru de externe, s-a gândit să schimbe această situaţie enervantă. A luat legătura cu Franţa, unde tocmai se dezvolta noul sistem al unităţilor de măsură metrice. Francezii au trimis un om de ştiinţă pe nume Joseph Dombay în America, să-i ajute în implementarea sistemului. Acesta a pornit la drum echipat cu o gentuţă, care conţinea etalonul pentru greutatea de 1 kg şi pentru lungimea de 1 m.
Articol editat de cristina.rusu, 30 noiembrie 2021, 17:00
Dombay nu a ajuns niciodată în America. Corabia lui a fost prinsă de furtuni în Atlantic şi a plutit în derivă până în Caraibe, unde a fost capturată de piraţi; de piraţii care erau sprijiniţi de Marea Britanie. Omul de ştiinţă a murit înainte de a fi fost răscumpărat, iar pe piraţi prea puţin i-a interesat diferenţa dintre galon şi litru, bagajul lui fiind vândut cu totul. De altfel etalonul de 1 kg şi-a făcut apariţia în colecţia particulară a unui seismolog, în 1952.
Dacă bietul Dombay nu ar fi murit în mâinile piraţilor, atunci poate astăzi am măsura basketbaliştii americani în centimetri în loc de inci.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.