BUCURESTI, ROMANIA: „Festivalul Artelor” (5-12 septembrie); repetitii, 6 septembrie 2004. In imagine: pianistul Radu Lupu. „STIRE PE FLUX” ROMPRES Foto/ Paul BUCIUTA
A luat lecţii de pian de la 6 ani, iar la 12 ani şi-a făcut debutul cu un program format din compoziţii proprii. În 30 noiembrie 1945 s-a născut Radu Lupu:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
30 noiembrie 2021, 06:00 / actualizat: 30 noiembrie 2021, 10:03
A luat lecţii de pian de la 6 ani, iar la 12 ani şi-a făcut debutul cu un program format din compoziţii proprii. În 30 noiembrie 1945 s-a născut Radu Lupu:
După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, şi-a continuat studiile cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. În 1961, a câştigat o bursă la Conservatorul din Moscova, unde a studiat cu Galina Eghiazarova, Heinrich Neuhaus şi mai târziu cu Stanislav Neuhaus. A câştigat cele mai importante distincţii în trei competiţii: Concursul de pian Van Cliburn, Texas (1966), Festivalul Internaţional George Enescu (1967) şi Concursul internaţional de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969). Cariera sa a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York), Filarmonica din Berlin, alături de care şi-a făcut debutul la Festivalul de la Salzburg, cu dirijorul Herbert von Karajan (1978), Filarmonica din Viena, alături de care a deschis Festivalul de la Salzburg, cu dirijorul Riccardo Muti (1986), Orchestra Royal Concertgebouw, precum şi toate orchestrele londoneze şi americane importante.
A susţinut recitaluri la cele mai multe festivaluri notabile şi întreprins cu regularitate turnee în Europa şi Statele Unite, dar şi în Asia. În 1995, a câştigat două premii la categoria Best Instrumental Record of the Year: un premiu Grammy pentru sonatele lui Schubert în Do major şi Re major şi un premiu Edison pentru interpretările din Schumann. În 2006, a fost distins cu Premio Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli şi pentru a doua oară cu premiul Abbiati, conferit de Asociaţia Criticilor Italieni, pe care îl mai câştigase şi în 1989.
În 2016, a fost distins de regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic. De-a lungul carierei sale de şase decenii, Radu Lupu a susţinut anual aproximativ 80 de recitaluri în întreaga lume şi a făcut doar ocazional înregistrări. Maestrul Radu Lupu şi-a anunţat retragerea din activitate în iulie 2019.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.